Marknadskommentar

Under veckan har marknaden pendlat mellan hopp och förtvivlan. Ett mer positivt risksentiment präglade de finansiella marknaderna under början av veckan efter att det amerikanska bioteknikföretaget Moderna rapporterat att alla av de åtta först behandlade försökspersonerna har fått ett antikroppssvar mot det nya viruset i en fas 1-prövning med ett experimentellt vaccin. Ett lovande besked som tillsammans med signaler om att smittspridningen verkar dämpas i Europa och inte verkar ta nya fart, trots ett successivt öppnande, resulterade i att de globala börserna lyfte rejält under måndagen.

Det positiva risksentimenet har dock fått sig en törn under de senaste dagarna efter att spänningarna mellan USA och Kina har ökat. Detta beror delvis på att USA har satt ytterligare hårt mot Huawei, genom att förbjuda alla tillverkare av kretsar eller mjukvara, som bygger på amerikansk teknik, från att leverera produkterna till det kinesiska bolaget. Även nyheten om att Kina planerar nya säkerhetslagar för Hongkong som skulle förbjuda självständighetssträvanden och utländsk inblandning påverkar. Hongkong hade innan pandemin en stor proteströrelse mot Fastlandskina och rädslan är stor för att den nya lagstiftningen ska leda till nya oroligheter och protester.

Trots marknadens skiftande humör har Stockholmsbörsens bolag karaktäriserats av relativt stora kursuppgångar. Med undantag för Tele2 och Telia, som har backat marginellt, är samtliga storbolag upp för veckan. Bland dessa har framför allt SSAB utmärkt sig efter att ha stigit med nästan 15% på uppgifter om att stålbolaget skulle vara en potentiell spekulant på tyska Thyssenkrupp. Efter SSAB finns Boliden, H&M, Autoliv och SCA i toppskiktet, samtliga med uppgångar på över 7%. Utanför storbolagslistan har kvartalsrapporterande Projektengagemang stått för veckans största kurslyft. Teknikkonsultens aktie är upp över 40% för veckan efter att ha rapporterat en minskad omsättning men ett förbättrat resultat. Elekta, som visserligen handlades ned under onsdagen, är upp över 11% för veckan efter nyheten om att bolaget fått en order värd nästan 2 miljarder kronor över fem år från australiska Genesis Care.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-05-22 kl 15:00


Veckans bolag

AstraZeneca - Tillväxtpotentialen är fortsatt högre än marknadens förväntningar

  • Sveriges största läkemedelsbolag
  • Högattraktiv produktportfölj inom onkologi
  • Premiumvärdering berättigad

Catena Media - Starkare utsikter för det andra kvartalet

  • Kundanskaffningsbolag inom spelsektorn
  • Intäkter från kasinoverksamheten kompenserar för avsaknaden av sportspel 
  • Höjd riktkurs, då bolaget visar på större motståndskraft än väntat

Clas Ohlson - Bevisad relevans

  • Återförsäljare av tekniska produkter med starkt varumärke i Norden
  • Bolaget gynnas av stark efterfrågan på varor för "hemmafix"
  • Attraktiv värdering och rekommendationen höjs till Köp


Fler aktuella analyser:

AF Poyry - Flexibel kostnadsstruktur och bra långsiktiga trender

Kid - Höjd riktkurs

SalMar - Q1-genomgång - höjd riktkurs

Mekonomen - Resultatet väntas vara i linje med vinstvarningen

AF Gruppen - Överprestationen kommer troligen fortsätta

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan