Marknadskommentar

Under veckan har de ökade spänningarna mellan USA och Kina visserligen varit på agendan, men det som onekligen har bidragit till de senaste dagarnas positiva sentimentet, och som i sin tur drivit marknaden uppåt, är återöppnandet av ekonomierna i Europa och USA samt mer statliga stimulansmedel. EU-kommissionen föreslog på onsdagen en återhämtningsfond på 750 miljarder euro, vilket var större än väntat. Den tyska regeringen har signalerat att ytterligare lättnader ska genomföras och att Lufthansa ska få statligt stöd. Storbritannien och Frankrike kommer att lätta på restriktionerna gradvis från och med nästa vecka, då får bland annat både skolor och affärer öppna. En del länder har även signalerat om att åter öppna upp för turister. Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har meddelat att landet kommer att öppna igen för internationella turister från och med juli månad och Cypern planerar att öppna för internationell flygtrafik, vilket är den första fasen i landets öppnande för turister.

Aktiemarknaden har reagerat positivt på nyhetsflödet, i synnerhet den europeiska. Det breda Europaindexet, STOXX 600, har under veckans gång stigit med ungefär 4% och de sektorer som gått starkast fram är bland annat finans, industri och sällanköp. En liknande utveckling har även skett på Stockholmsbörsen, som har stigit med nästan 5% under veckan. På storbolagslistan är det Swedbank och H&M som gått starkast fram, medan Getinge, Boliden, AstraZeneca och Autoliv är de enda bolagen inom indexet som har backat. Under veckan har även bolagen inom flyg- och turismsektorerna sett en uppgång efter fortsatt spirande hopp om en snar återgång till någorlunda normal drift. Scandic Hotels, vars aktie har stigit mest av samtliga bolag på Stockholmsbörsen, är upp över 30%. Även SAS steg relativt kraftigt under inledningen av veckan, men förlorade större delen av uppgången efter kvartalsrapporten för det andra kvartalet som visade på ett rejält vinsttapp. Trots detta är flygbolagets aktie upp ungefär 6% för veckan.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-05-29 kl 15:00


Veckans bolag

Elekta - Resultatet inte så dåligt som väntat

  • Världens näst största tillverkare av utrustning för strålbehandling
  • Strukturell efterfrågan och ny produktcykel driver tillväxt
  • Förväntad stark vinsttillväxt kommande år

Ericsson - Ett antal lovande tillväxtmöjligheter ligger framför oss

  • En av världens största leverantörer inom telekommunikationsutrustningssektorn
  • Gynnas av starkt 5G-momentum
  • Attraktiv värdering

Bilia - Bilhandlare är viktiga även i en digitaliserad värld

  • Helhetsleverantör när det kommer till bilägande
  • Serviceförsäljningen växer fortfarande bra, även om nybilsförsäljningen minskar
  • Gynnas av trenden med "hemester"


Fler aktuella analyser:

AstraZeneca - Positivt data för Tagrisso

Tomra Systems ASA - Latour säljer aktiepost på 5,3 procent

Elkem - Ännu inga tecken på volymsvaghet

Husqvarna - Positiva tongångar från amerikanska återförsäljare

Maersk Drilling - Kvartalsrapport i linje med förväntningar, sämre status för flottan

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan