Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Kunderna är fortsatt på säljsidan men efter gårdagens uppgång ser vi att några försöker göra kortsiktiga affärer. Jag ser dock en risk för att börsen faller tillbaka igen, vi har helt enkelt inte fått några positiva nyheter som skulle tala för en vändning.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Det finns egentligen inga ”heta” aktier just nu, men det man kan se är att de konjunkturkänsliga bolagen har påverkats mest av marknadens svängningar. Exempelvis har bolag som Volvo och Sandvik varit av intresse för de kunder som vill ”tradea”, det vill säga göra snabba affärer.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Generellt skulle jag säga fastighetssektorn. Den har antagligen straffats dels på grund av förra årets fantastiska uppgång och dels för att flera av fastighetsbolagen förr eller senare kommer ta stryk av nedstängningen i samhället. När butiker och hotell inte längre kan betala sina hyror på grund av ekonomiska svårigheter kommer även fastighetsbolagen att få problem. 

Sedan kan vi också se att så fort aktiemarknaden stärker sig går bolag som Axfood och ICA sämre, liksom operatörer. Anledningen är att dessa bolag inte tagit lika mycket stryk som övriga. 

Ser du några allmänna trender just nu?

Den allmänna trenden är en svag börs, vilket dels förstås är drivet av oron för coronavirusets spridning, men som nu alltmer handlar om oron för konsekvenserna av den nedstängning som vi ser världen över. En anledning till att börsen steg i går var ju att President Trump hävdade att USA skulle öppna samhället igen senast den 15 april. Det återstår dock att se hur det blir med den saken. Dessutom behöver ju övriga världen också komma igång, det hjälper inte bara med USA.

Rent allmänt tycker jag man ska ta det väldigt försiktigt och utgå från sig själv och sina behov. Ta hjälp av din rådgivare och fråga om hjälp. Det viktigaste är att man har kontinuitet i sitt sparande och inte försöker tajma marknaden.

 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan