Marknadskommentar

En mycket händelserik vecka, med stora kursuppgångar, kan snart läggas till handlingarna även om dagens handel pekar marginellt ned. Måndagen inleddes optimistiskt efter att Joe Biden korats som vinnare i det amerikanska presidentvalet och runt lunchtid kom positiva vaccinnyheter från Pfizer som satte raketfart på börsen. Stockholmsbörsen avancerade kraftigt och OMXS30-index stängde 3,8 procent upp. De första resultaten från fas 3-studien visade på en effektivitet på 90 procent, vilket uppenbarligen var betydligt högre än de förväntningar som fanns i marknaden. Förhoppningar om att världen ska kunna återgå till normal aktivitet ledde till kraftiga uppgångar inom flera branscher som hade det tufft under pandemin medan stanna-hemma-aktier sågs på förlorarlistan. H&M steg 9,9 procent. Andra vinnare inom storbolagsindex var Assa Abloy och SEB som båda steg med 8,3 procent och Skanska som steg med 8 procent medan förlorarna var pandemivinnare som Getinge och Kinnevik. De största vinnarna fanns bland reserelaterade aktier som SAS, Scandic Hotels och Pandox.

Eftertanke präglade tisdagens handel efter den kraftiga uppgången dagen innan och vid stängning var OMXS30-index ned med 0,2 procent. Ericsson tyngde efter viss besvikelse över de finansiella målen som presenterades i samband med bolagets kapitalmarknadsdag.  Ericsson backade med 6,6 procent och toppade förlorarlistan inom storbolagsindexet. H&M fortsatte uppåt med 3,2 procent och även bankerna fortsatte att gå starkt med bland annat en uppgång för Handelsbanken på drygt 3 procent. SKF steg med 3,5 procent efter att konkurrenten Schaeffler rapporterat en ljusning under det tredje kvartalet. Pandemiförlorarna fortsatte uppgången från måndagen där SAS steg med 5,5 procent och Pandox med 7,5 procent medan pandemivinnarna fortsatte nedåt. Boozt backade nästan 9 procent och Zalando med över 4 procent. Nent hade kapitalmarknadsdag och presenterade nya finansiella mål som initialt togs emot väldigt positivt, men aktien föll tillbaka under dagen och stängde ned med 3,5 procent.

På onsdagen var optimismen tillbaka och OMXS30 steg med 0,9 procent. Essity och Electrolux steg båda med cirka 3,5 procent. Nordea toppade förlorarlistan med en nedgång på drygt 5 procent efter att storägaren Sampo sålde ut aktier på tisdagskvällen. Aktierna såldes med en rabatt på 4,5 procent till tisdagens stängningskurs. Under dagen meddelade Finansinspektionen återigen att de svenska bankerna inte bör ge några utdelningar under 2020 men de öppnade upp för utdelningar nästa år.

Millicom steg med ytterligare drygt 4 procent efter att ha inkluderats i OMX Stockholm Benchmark-index vilket vi uppmärksammade under tisdagen. Stora Enso hade kapitalmarknadsdag och uppdaterade de finansiella målen, men nyheterna gav ingen större kurseffekt och aktien stängd ned med 1,1 procent.

Igår var virusoron tillbaka och OMXS30 backade med 0,6 procent. H&M meddelade att 1 000 butiker för närvarande är stängda och aktien backade med 2 procent, likaså gjorde Skanska och Tele2. Getinge och Ericsson vände uppåt efter tidigare nedgångar under veckan.

På fredagen har snabb smittspridning lett till fortsatt virusoro och intresset vänds åter till stanna-hemma-aktierna som vänder uppåt efter nedgångarna tidigare under veckan. I skrivande stund är Embracer, Paradox Interactive och Sinch samtliga upp med cirka 6 procent.


Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-11-13 kl 13:00


Veckans bolag

Ericsson - Positiv feedback från kapitalmarknadsdagen

  • En av världens största leverantörer inom telekommunikationsutrustning
  • Gynnas av start 5G-momentum
  • Attraktv värdering och väl positionerat

Stora Enso - Slutsatser från kapitalmarknadsdagen - Mer ESG och värdeskapande

  • Global skogsindustrikoncern med attraktiv exponering
  • Välinvesterat och balansräkning i gott skick
  • Konservativ värdering av skogsbruket

Nent Group - Överraskande höga mål - vi höjer riktkursen till 575 SEK

  • Nordens största streamingbolag
  • Snabbväxande Viaplay ska lanseras utanför Norden
  • Ambitiösa tillväxtmål


Fler aktuella analyser:

Skanska - Större försäljning av tillgångar visar dolda värden

Stillfront - Stark marginal under Q3 men något svag tillväxt

Kindred - Tillväxten fortsätter överraska positivt

Loomis - Solid Q3-marginal bådar gott

Salmar - Ytterligare ett fantastisk resultat


Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan