Marknadskommentar

Handelsveckan inleddes uppåt i likhet med ledande börser, men tappade fart mot mitten av veckan och visade överlag röda siffror. Det krisdrabbade flygbolaget SAS som tar in nytt kapital genom nyemission går fortsatt trögt. SAS stamaktie föll 17,6 procent på tisdagen, samtidigt som bolagets teckningsrätt rasade 57 procent. Teckningsrätten har fallit de senaste tre handelssessionerna och raset uppges vara en indikation på att många aktieägare inte vill teckna sig i nyemissionen.

Bredvid SAS blev Oscar Properties tisdagens snackis efter att bostadsutvecklaren ingått avtal med SBB att köpa en fastighetsportfölj för 1,4 miljarder kronor. För att finansiera affären ska bolaget genomföra en nyemission där preferensaktier ska lösas in, emittera en ny obligation, samt ta upp nya lån. Nyheten gjorde att Oscar Properties aktie rusade hela 22 procent.

Två andra fastighetsbolag har också öppnat böckerna för kvartalet. Castellums aktie steg 0,1 procent på ett förvaltningsresultat som var bättre än väntat. Atrium Ljungberg handlades upp 8,4 procent efter att även de presenterat ett högre förvaltningsresultat än förväntat. Castellum ser dock en svagare tillväxt i kommande kvartal medan Atrium Ljungberg meddelade att bolaget nu nyttjar mandat för återköp av den egna aktien.

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlson redovisade en klart svagare försäljning än väntat för september månad och föll 12 procent under torsdagen. Noterbart är att e-handeln minskade med 6 procent, mot förväntningar om en ökning på 34 procent. Resultatet bör enligt bolaget ses med hänsyn till att de under perioden implementerade ett helt nytt lagerstyrningssystem för att vara redo inför julens viktiga försäljningsperiod.

Rapportsäsongen har smygstartat i veckan med ett tiotal bolag som lämnat rapporter för tredje kvartalet. Ett av bolagen som lämnade rapport tidigare än planerat var lastbilstillverkaren Volvo. Bolaget presenterar bättre kvartalssiffror än väntat och ser en fortsatt ökning av lastbilsorder framåt. Trots en stark resultatutveckling meddelar de dock att de inte kommer att betala tillbaka de permitteringsstöd som bolaget har fått av den svenska staten.

Apple presenterade under tisdagens lanseringsevent fyra nya 5-G kompatibla Iphone 12 modeller, där priset för standardversionen börjar vid 799 dollar. Flertalet optimistiska analysuppdateringar inför bolagets lansering fick aktien att stiga 6,4 procent dagen före event, men backade igen på eventdagen med 2,7 procent.

Den amerikanska banken JP Morgan Chase rapporterade ett kvartalsresultat som var betydligt högre än förväntningarna. Trots detta tappade aktien 1,6 procent under tisdagen. Även Citigroup överträffade resultatförväntningarna för tredje kvartalet med god marginal, men även här tappade aktien hela 4,8 procent.

Walt Disney som nyligen lanserat en egen streamingtjänst steg 3,2 procent efter att ha meddelat de ökar sitt fokus på just denna verksamhet. 

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-10-16 kl 11:30


Veckans bolag

Nordea - Inför tredje kvartalet: Hon går stadigt

  • Fokuserad kopparproducent, samt väsentlig guldexponering
  • Stark balansräkning och attraktiv vinstprofil
  • Betydande omvärderingspotential

ABB - Inför tredje kvartalet + prognos-och värderingsuppdatering

  • Globalt ledande inom automation och elkraft
  • Kapitaldistribution till aktieägarna stöttar
  • Attraktiv risk/reward

Volvo - Första intrycket:Bra siffror

  • En av världens största tillverkare av lastbilar och anläggningsmaskiner
  • Förväntad återhämtning i efterfrågan nästa år
  • Stark finansiell ställning

Fler aktuella analyser:

Atrium Ljungberg  Oväntat stark rapport

Castellum  "Utlovar" utdelningstillväxt - ett tecken på förtroende

Bulten  Prognoserna höjs inför tredje kvartalet

Axfood – Redo att rida på marknadstrenden

Mekonomen – Stöd från service väntasViktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan