Marknadskommentar

Trots förra veckans negativa avslutning i USA inledde Stockholmsbörsen veckan positivt med breda uppgångar. Scandic Hotels, som drabbats tungt av coronapandemin, steg på nyheten att man lanserar ett nytt så kallat coworking-koncept på närmare 270 hotell i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland och Polen. Aktien är dock i skrivande stund ned en dryg procent för veckan.

Betydligt bättre gick det för telekomoperatören Millicom, vars aktie pressats rejält under våren men som nu är en potentiell kursdubblare enligt en färsk analys från Kepler Cheuvreux. Aktien är i skrivande stund upp med över 16 procent.

Stort fokus har också riktats mot läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Bolagets pågående försök med ett vaccin mot covid-19 som nu testas i fas 3 har stoppats, efter att en testdeltagare utvecklat en sjukdom. Bolagets vd Pascal Soriot sade vid en onlinekonferens på torsdagen att vaccinet trots allt kan vara färdigt före årsskiftet, vilket fick till följd att aktien återhämtade sig och är för veckan upp med knappt 6 procent.

Husqvarna meddelade att omsättningen ökade med 21 procent under juli-augusti och att tillväxten har stärkts av hemmatrenden och positiva väderförhållanden. Aktien steg på nyheterna men föll sedan tillbaka och är för veckan på oförändrad nivå.

Under torsdagen lämnade den europeiska centralbanken ECB som väntat styrräntan oförändrad på 0,0 procent.

De amerikanska börserna inledde veckan med helgstängt och firande av Labor Day, och fortsatte därefter förra veckans techfrossa vid tisdagens öppning. Elbilstillverkaren Tesla rasade med drygt 20 procent, vilket delvis var en reaktion på beskedet att bolagets aktie inte kommer tas upp i indexet S&P500. Aktien har dock återhämtat sig och är för veckan ned med 11 procent. Också Apple, Amazon och Facebook drogs med i raset och samtliga ligger på minus sedan förra veckan.

Nikola, som tillverkar el- och vätgasdrivna lastbilar, steg kraftigt på nyheten om att bolaget ingått ett strategiskt samarbete med General Motors. Efter anklagelser om att lögner skulle ligga till grund för samarbetet föll dock aktien tillbaka men är i skrivande stund ändå upp nästan 6 procent för veckan.

Bland övriga nyheter rapporterade Wall Street Journal att Tiktok-ägaren Bytedance och USA diskuterar olika alternativ för att undvika en fullständig försäljning av den populära videoappens amerikanska verksamhet.

Republikanernas föreslagna stimulanspaket fick inte tillräckligt stöd när den amerikanska senaten röstade på torsdagskvällen. Förslaget fick 52 röster och behövde nå 60 röster för att gå vidare. 47 deltagare röstade emot. Samtliga demokrater på plats, och en republikan, emotsatte sig förslaget.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-09-11 kl 14:00


Veckans bolag

Essity - Väl positionerad för att blomstra

  • Globalt hygien- och hälsobolag
  • Stabil efterfrågan med goda tillväxtutsikter
  • Lägre råvarukostnader bidrar till vinsttillväxt

Skanska - Har troligen för mycket pengar på banken

  • Väldiversifierat bygg- och fastighetsutvecklingsföretag
  • Hög andel infrastrukturprojekt
  • Stark balansräkning

Millicom - Mot en möjlig dubbling

  • Mobiloperatör med inriktning på tillväxtmarknader
  • Bolaget drabbades hårt under pandemin men nu syns tecken på en snabb återhämtning
  • Upprepad köprekommendation och höjd riktkurs till 420 SEK (360)

Fler aktuella analyser:

Husqvarna - Ökad penetration driver ytterligare tillväxt

Volvo - Komtrax indikerar förbättrad kinesisk aktivitet

SATS - Kommer vi att träna annorlunda i framtiden?

Electrolux - Utsålt!

Stora Enso - En transformationsresa inom bioekonomin

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan