Marknadskommentar

Fortsatt hög spridning av coronaviruset i flera områden tynger utsikterna för Europas och världsekonomins återhämtning, samtidigt som den nyvunna brexitoron bidrar negativt. Även en besvikelse över onsdagens räntebesked från Federal Reserve bidrar till ett negativt börsklimat globalt.

Hennes & Mauritz började veckan med att backa efter att Morgan Stanley sänkt rekommendationen, men nedgången vändes efter att bolaget presenterat en kvartalsrapport bättre än förväntat. Samtidigt rapporteras det om att klädföretaget har ökat sina marknadsandelar och ökat lönsamheten på onlinehandeln genom bättre leveransvillkor och bättre kostnadskontroll.  Aktien steg kraftigt och är i skrivande stund upp 10,5 procent för veckan. Även läkemedelsbolaget Astra Zeneca har gått upp igen under veckan, hittills +3,4 procent, efter förra veckans bakslag av stoppade Coronavaccin försök.

Samtidigt om Astra kämpar på med vaccin ser det nordiska bussbolaget Nobina tydliga tecken på att samhället börjat återgå till det nya normala. Bolaget presenterade en omvänd vinstvarning för det brutna andra kvartalet som avslutades den sista augusti. Det preliminära resultatet visar 50 procent bättre är förväntat och bolaget meddelar samtidigt att de säkrat viktiga kontrakt under våren som stärker deras prognoser. Analytikerföretaget Kepler Cheuvreux upprepar köprekommendation.

Handelsbanken har under veckan backat efter Finansinspektionens besked kring övergången till schablonmetod gällande bankens beräkning av kapitalkrav, och är hittills ned med 8,6 procent. I veckan kom också beskedet att banken stänger närmare hälften av kontoren, vilket berör ungefär 1000 anställda. I stället planerar man att investera i digitalisering.

Under veckan gjorde Readly introduktion på den svenska börsen. Företaget som tillhandahåller digitala prenumerationstjänster för magasin och tidningar fick en skakig start. Just före börsintroduktionen sade två stora bok-och tidningsförlag upp sina avtal med Readly, samtidigt som en av huvudägarna sålde hälften av sina aktier i bolaget. Första handelsdagen slutade på 65 kronor, 6 kronor över teckningskurs. Inledningsvis under fredagen sjönk kursen tillbaka under introduktionspriset.

Efter en trög inledning på de ledande börserna i New York tappade de ytterligare styrka på onsdagen efter Feds räntebesked, där styrränteintervallet lämnades oförändrat på 0,00-0,25 procent. Teslas aktie rusade närmre 13 procent i början av veckan och kursen har sedan legat kvar på en relativt jämnhög nivå, detta med anledning av rapporterad ökad efterfrågan på nya bilar i Kina. Ett annat amerikanskt bolag som rusade i mitten av veckan var molnföretaget Snowflake. Under debutdagen mer än fördubblades kursen men avslutade till sist dagen -10,6 procent. De amerikanska techjättarna så som Microsoft, Apple, Amazon och Facebook har fortsatt att backa under veckan.

Avstämningstidpunkt för marknadsdata: 2020-09-18 kl 11:30


Veckans bolag

Hennes & Mauritz - Lönsamheten i återhämtningsläge

  • Global klädvarukedja
  • Ökad efterfrågan gav bättre vinstresultat än väntat för Q3
  • Attraktiv värdering

Nobina - Livet börjar sakta återgå till det nya normala!

  • Nordiskt kollektivtrafiksbolag
  • Bättre kvartalsrapport än väntat
  • Upprepad köprekommendation och riktkurs på 65 kronor

Svenska Handelsbanken - Negativ påverkan på kärnprimärkapitalet efter beslut om schablonmetod för brittiskt dotterbolag

  • Fullsortimentsbank med stort kontorsnät
  • Hög andel räntenetto och bra kreditkvalitet
  • Attraktiv värdering

Fler aktuella analyser:

Carlsberg - Höjer prognoser efter uppgraderad guidning

Loomis - Pay adderar signifikant värde för Loomis

Volvo - Effekt av Tratons ökade bud på Navistar

Aker Solutions - Fusionen sänker kostnaderna - men ändrar inte marknaden

Lundin Energy - Fortsatt spetsgenomförande

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan