Hallå, Patrik Ingevall, Kapitalförvaltare på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Styrkan i marknaden håller i sig och börsen har stigit sedan förra veckan. Vi har nu lämnat en viktig motståndsnivå bakom oss och jag ser en fortsatt stor riskaptit i marknaden, och jag är övertygad om att styrkan kommer hålla i sig ett bra tag till. En nyligen släppt teknisk analys från Swedbanks strategiteam ser en ny motståndsnivå på OMXS30-index kring 1900.  

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

H&M har rusat den här veckan efter en omvänd vinstvarning. Bolaget släppte i går ett preliminärt resultat för sitt tredje kvartal, juni till augusti, som överträffade förväntningarna kraftigt. Det preliminära resultatet före skatt kom in på cirka 2 miljarder kronor där förväntansbilden i marknaden låg på ca 24 miljoner kronor. Ökad försäljning till fullt pris och kostnadskontroll ligger bakom det resultatet och bolaget anser sig nu vara igenom det värsta. Flera analyshus har nu ändrat sina rekommendationer och riktkurser. Vi har köprek och 185 kr i riktkurs. Sedan har kursen i Assa Abloy lyft kraftigt de senaste dagarna. Vi på Swedbank har framför allt tryckt på att bolagets eftermarknad (service av lås), som är en viktig del av lönsamheten, har börjat komma igång igen efter att nästan ha stått stilla i några månader. Det här tror vi definitivt kommer synas i nästa kvartalsrapport. Vi har köprek med riktkurs 215 kr.         

... och vilka aktier är ute i kylan?

Telia går fortfarande trögt trots bra rapporter och bibehållen utdelning. Bolaget har en ny offensiv VD och jag tycker aktien borde förtjäna ett bättre öde än det som sker i dag. Även andra aktörer i marknaden säger samma sak och har nyligen höjt både rekommendationer och riktkurser. Vi har köprek. och 43 kr riktkurs. 

Ser du några allmänna trender just nu?

Det spekuleras mycket i marknaden om hur våra fyra storbanker kommer hantera sina uteblivna utdelningar för 2019 framöver. I dag kommunicerades det från Handelsbanken att ingen extra bolagstämma kommer hållas för att ta beslut i den frågan så utdelning för 2019 blir noll. Skulle de andra tre storbankerna göra likadant ökar sannolikheten att det blir extrautdelningar nästa år. Fortsättning följer med andra ord.

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan