Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Kunderna är fortsatt på köpsidan. Det är just nu ganska dramatiska flöden som strömmar in på aktiemarknaden, främst drivet av TINAThere Is No Alternative – och FOMOFear Of Missing Out. Samtidigt närmar vi oss själva kokpunkten och med det menar jag att vi närmar oss Q3-rapporterna, då det är upp till bevis för bolagen att leverera rapporter och utsikter som motsvarar de höga börskurserna. Q3-rapporterna kommer vara jätteintressanta och helt klart vara vägledande för den fortsatta utvecklingen på börsen.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Det är generellt teknikaktier och konjunkturkänsliga bolag som är allra hetast nu men jag skulle faktiskt vilja lyfta fram två bolag som kommer vara intressanta inför rapportsäsongen. Det ena är Electrolux, som har gynnats av ”stanna hemma-trenden” i och med att folk har behövt byta ut sina vitvaror i högre takt.

Det andra bolaget är Hennes & Mauritz som senast visserligen rapporterade en förlust men ändå visade på en återhämtning. Bolaget har vunnit marknadsandelar från andra aktörer som inte klarat coronakrisen och samtidigt har lönsamheten från onlinehandeln ökat. Kan HM visa Q3-siffror som bekräftar den positiva bilden finns det förutsättningar för en uppgång.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Det är fel att säga att aktierna är ute i kylan men om jag ser några sektorer som just nu halkat efter så är det bank, exempelvis SEB, och teleoperatörerna, bland annat Telia och Tele 2.

Ser du några allmänna trender just nu?

Det är väldigt svårt att se några trender just nu! Men om jag ska säga vad jag tror blir nästa stora trend så är det att man kommer börja leta efter utdelningsaktier igen. Det har ju tidigare varit en vanlig strategi men efter att många bolag i våras drog tillbaka sina utdelningsförslag försvann den möjligheten.  

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan