Hallå, Patrik Ingevall, Kapitalförvaltare på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Styrkan i marknaden kvarstår och jag tror den är här för att stanna. Marknaden står kring 1800 på indexet OMXS30 och jag tror marknaden samlar styrka för att gå vidare; jag tycker mig se tydliga tecken på att långsiktiga pengar vill in på marknaden. Ett av dem är att varje dipp blir kortvarig och hämtas hem väldigt snabbt under stor omsättning. Ett annat är att ”techfrossan”, som just nu råder på Nasdaq efter stora uppgångar, inte påverkar utvecklingen på Stockholmsbörsen lika mycket som tidigare.       

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

I dag stiger (äntligen…) teleoperatören Millicom kraftigt på börsen (+9%). Aktien har haft en sanslöst dålig utveckling sedan Kinnevik valde att dela ut sitt 30-åriga innehav i bolaget, vilket skapade ett enormt överhäng av aktier i marknaden. Det tillsammans med vikande försäljning i Sydamerika med anledning av coronapandemin och att bolaget åkte ur MSCI:s globala index har tyngt oerhört. Nu ser vi på Swedbank i en färsk analys stor potential för möjlig dubbling där vi trycker på en klart förbättrad återhämtning på bolagets marknader samt goda möjligheter till återupptagen utdelning eller återköp. Vi har därför höjt riktkursen till 420 kr jämfört med tidigare 360 kr.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Defensiva aktier som exempelvis Telia går fortfarande trögt, trots bra rapporter och bibehållen utdelning. Även bolagets försäljning av andelen i Turkcell (som skedde tidigare i år) borde också bidra mer trots den dåliga prislappen. Anledningen är nog så enkel att investerare föredrar cykliska aktier på uppgång just nu.

Ser du några allmänna trender just nu?

Trots att det är slagit kring nuvarande börsnivå tycker jag att investerare känns mindre osäkra jämfört med tidigare. Dippar blir kortvariga och återhämtas snabbt till högre nivåer. Vi har även haft flera större transaktioner på fastighetssidan (riktade emissioner) som blivit klara rekordsnabbt. Det är ett tecken på styrka!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan