Fonden är investerad i många spännande bolag. Tre av mina absoluta favoriter just nu är Avast, Tencent och Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). De tre är stora investeringar för fonden, både i absoluta termer och relativt index.

Företagen är väldigt intressanta, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Till exempel har Tencent investerat i bolaget Waterdrop som sannolikt snart kommer börsintroduceras. Waterdrop erbjuder gräsrotsfinansiering (”crowdfunding”) inom sjukvård. Det innebär att ett stort antal människor sätter in små belopp för att hjälpa de som blivit diagnosticerade med allvarliga sjukdomar. De som har satt in pengar får i sin tur hjälp när de behöver det. TSMC tar tillvara på regnvatten och återvinner vatten som används i bolagets fabriker och använder förnybar energi där det är möjligt. Avast erbjuder gratis virusskydd för flera hundra miljoner användares datorer världen över.

Tencent – en digital gigant med över en miljard användare

Om vi tittar lite närmare på Tencent kan vi konstatera att super-appen WeChat är bolagets främsta tillgång. Den används dels liksom Facebook för att ha kontakt med vänner och familj men också för att handla bland ett enormt utbud av produkter och tjänster. Med WeChat har Tencent byggt upp ett enormt ekosystem med över en miljard aktiva användare. Som företagare har du inget val utan du måste helt enkelt vara en del av detta ekosystem, annars missar du alltför många affärer.

Mer än hälften av Tencents vinst kommer idag från datorspel. Tencent har en oerhört stark distributionskanal och säljer även framgångsrikt spel från andra utvecklare.

Bolaget har gjort investeringar i många olika områden, bland annat i e-handelsjätten JD.com, e-sportföretaget Huya och i Tencent Music Entertainment (som man senare börsnoterade och som Spotify nu är delägare i). Tencent är också stor ägare i Meituan Dianping som driver en internetbaserad plattform där kunderna kan köpa lokala produkter och tjänster, bland annat kan de beställa mat från restauranger och välja bland massa olika attraktiva erbjudanden. Meituan Dianpings aktiekurs har mer än dubblats i år!

Ett område som kommer få väldigt stor betydelse för Tencent framöver är molntjänster. De som följt Amazon har sett vilken vinstmaskin den verksamheten kan utgöra. Tencent är en av Kinas ledande spelare inom molntjänster. Intäkterna växer snabbt och på sikt kommer sannolikt en stor del av Tencents vinst härifrån. Även digitala betalningar (WeChat Pay) och andra tjänster inom ”Fintech” förväntas bidra rejält till Tencents framtida vinster.

TSMC – utan vars produkter nog inget skulle fungera över huvudtaget

Den andra av mina favoriter är TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Datorchip tillverkade av TSMC är inte bara hjärnorna inuti smarta mobiler, bärbara dator och spelkonsoler, de är också nyckelkomponenter i nästan all typ av elektronisk utrustning i världen, alltifrån datacenters till F-35 stridsflygplan. Apple, Sony, Nvidia, Advanced Micro Devices, Mediatek, Qualcomm och Broadcom tillhör kunderna, tillsammans med nästan ytterligare 500 företag.

TSMC:s kunder designar men tillverkar inte själva chip. De överlämnar tillverkningen åt TSMC, som har utvecklat en renodlad modell där man enbart producerar på kontraktsbasis. Över de senaste tre decennierna har TSMC investerat i 18 toppmoderna ”fabs” (fabrication facility) i Taiwan. Företaget har också 2 fabs i Kina och en äldre tillverkningsenhet i USA. Kontraktstillverkade halvledare är globalt en marknad värd över 40 miljarder dollar. TSMC är den dominerande spelaren och har en marknadsandel på över 50 procent. Bolaget är helt klart en kritisk leverantör för en kund som vill ha de mest avancerade chip som är tillgängliga.

Avast – skyddar dig när du jobbar hemifrån

Tjeckiska Avast har byggt upp en ledande position på den globala cybersäkerhetsmarknaden. Genom att erbjuda en gratis antivirusprodukt har man skapat en bas på 430 miljoner användare av sin mjukvara. Man har sedan framgångsrikt lyckats sälja sina prisbelönta premiumprodukter till sina användare. Bland annat har man utvecklat mjukvara som skyddar ditt VPN (Virtual Private Network) och ”anti-tracking”-produkter som förhindrar att dina aktiviteter på internet spåras och utnyttjas obehörigt. Coronakrisen har lett till att fler jobbar hemifrån och det ökar ytterligare efterfrågan på Avasts produkter. En väldigt stor del av kunderna är återkommande, lönsamheten är hög, tillväxten stabil även i lågkonjunkturer och kassaflödet är starkt. Just nu sker den största tillväxten i länder såsom Japan, Mexiko, Argentina och Ryssland.

Swedbank Robur Global Em Mkts

1 mån
+2,91%
3 mån
+5,38%
i år
+2,24%
1 år
+5,87%
3 år
+7,60%
5 år
+56,29%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
158,17
sharpe
0,27
förv.avg.
1,42%
Global Emerging Markets är en aktiefond med global inriktning mot tillväxtmarknader, som innebär de länder som inkluderas i MSCI Emerging Markets Index. Upp till 20 procent av fondens tillgångar kan också placeras i bo…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan