I den här artikelserien kommer vi lyfta fram bolag som vi tror kan göra skillnad för en bättre och mer hållbar framtid. Vi kommer också lyfta fram bolag som vi har varit med och påverkat i rätt riktning. 

Först ut är Climeon, ett svenskt produktbolag inom energiteknik. Climeons Heat Power system omvandlar lågtempererad spillvärme, samt geotermisk värme, till ren elektricitet. Bolagets unika teknik för värmekraft tillgängliggör en stor outnyttjad energikälla och ger hållbar el från varmvatten, dygnet runt, året runt. Heat Power är en billig och förnybar energikälla med potential att ersätta mycket av den energi som idag kommer från kol, kärnkraft, olja och gas. Bolaget jobbar aktivt med att minska både sin egen och sina kunders energiförbrukning. 

Bolaget är i en väldigt tidig fas. De är ännu inte lönsamma och håller på att skala upp för att nå ut till nya marknader. På Island finns redan nu en kraftpark i operationell drift och bolaget arbetar sedan några år med att komma in på den japanska marknaden, som har väldigt stor potential. De har även lösningar för sjöfarten, där deras Heat Power modul tar tillvara på skeppens spillvatten och omvandlar det till el. Spillvatten som annars bara spolas ut i haven. 

Vi tycker att Climeon är ett bra exempel på en möjliggörare inom temat Klimat & resursanvändning och lyckas de etablera sin teknologi de kan verkligen bidra till samhällets energiomställning.

Fonder som har valt in Climeon i sina portföljer:

Transition Sweden A

i år
+10,77%
3 år
+41,30%
5 år
+79,14%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
12 048,58
sharpe
0,67
förv.avg.
1,25%
Transition Sweden är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i bolag i olika branscher i Sv…

Transition Energy A

i år
-7,11%
3 år
-
5 år
-
rating
-
hållbarhet
risk
1234567
kurs
19,08
sharpe
-
förv.avg.
1,25%
Transition Energy är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i små och stora bolag i olika …

Humanfond

i år
+11,22%
3 år
+47,44%
5 år
+91,67%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
1 393,13
sharpe
0,74
förv.avg.
-
Humanfond är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i bolag, som med sina produkter eller …

Access Edge Sweden A

i år
+14,67%
3 år
-
5 år
-
rating
-
hållbarhet
risk
1234567
kurs
128,77
sharpe
-
förv.avg.
0,30%
Access Edge Sweden är en indexnära aktiefond som ger exponering mot bolag i olika branscher i Sverige samtid…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan