Mest köpta och sålda aktier under vecka 16

Trots starka rapporter var kursreaktionerna i flera fall måttliga när rapportsäsongen satte igång på allvar förra veckan. Stockholmsbörsen föll tillbaka något under veckan, men handelsaktiviteten var fortsatt hög. Denna vecka höll optimisterna i taktpinnen och ökade rejält i industribolag som Volvo och Sandvik. När veckan summerades hade optimisterna avgått med en klar seger och investerarkollektivet hos Swedbank och Sparbankerna nettoköpte aktier i stor skala.

Swedbank är veckans mest köpta aktie efter att ha varit den mest sålda aktien två veckor på raken. Investerarkollektivet tog position inför dagens Q1-rapport..

Sandvik tar silverplatsen och är veckans näst mest köpta aktie när investerarkollektivet fyndade efter kursfallet som följde på Q1-rapporten. Omsättningstillväxten nådde inte riktigt fram till förväntningarna men vi ser positivt på den strukturomvandlning som Sandvik genomgår.

Läs mer: Gruvordrar ger stöd för framtiden

Volvo dyker på upp den sista pallplatsen efter en stark Q1-rapport. Guidningen för helåret hölls dock oförändrad till följd av osäkerheten kring halvledarbristen. Vi höjde riktkursen till 260 SEK efter det starka resultatet.

Läs mer: Starkare Q1 än väntat

AstraZeneca är veckans mest sålda aktie. Förra veckan framkom att EU övervägde en rättsprocess mot AstraZeneca för uteblivna vaccinleveranser, vilket fick delar av investerarkollektivet av minska på innehaven.

Läs mer om: AstraZeneca

Fingerprint Cards når silverplatsen när investerarkollektivet minskar innehaven efter att aktien rusat i samband med Q1-rapporten.

Industrivärden är den tredje mest sålda aktien under den gångna veckan när investerarkollektivet gör vinsthemtagningar efter Q1-rapporten. Substansrabatten har blivit allt lägre den senaste tiden, men vi ser positivt på portföljinnehaven.

Läs mer: Positiv syn på innehaven, låg substansrabatt

De 15 aktier med störst nettoförändring i kronor - vecka 16

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan