Sono Motors är ett tyskt/holländskt onoterat bolag som tillverkar så kallade SEV’s – inte SUV’s – alltså Solar Electric Vehicles. Det är precis vad det låter som; elbilar med solpaneler på hela karossen.

Tanken är att bolaget ska börsnoteras under första halvåret i år. Bolaget behövde dock få in pengar redan under hösten för att kunna påbörja produktionen, vilket gav oss en unik chans att köpa in oss i bolaget. Som enda investerare utöver grundare och tidigare finansiärer gjordes före jul en riktad nyemission till bara Roburs Småbolagsfond Europa.

- Som förvaltare är jag mycket stolt över att vi kunde få det hela i hamn då det är den första onoterade affären som Robur gjort utanför Sverige tror jag, säger Ulrika Enhörning.

Varför har du investerat i Sono Motors?

- Om man, som jag, tror på att världen snabbt håller på att elektrifieras så är det ett måste att leta efter investeringar inom det temat. Det finns inte så många små bolag som producerar elbilar. Alla de stora biltillverkarna har kommit mycket långt med att ta fram egna elbilar. Det som saknas är egentligen en enkel elbil för massmarknaden, och det är där Sono kommer in. Deras ”USP” (säljargument) jämfört med vanliga elbilar är att deras bilar kommer säljas till slutkund för cirka 21 400 euro plus moms, att bilen kommer att kunna laddas upp till 40 procent med solenergi vid normal pendling till jobbet och att bilarna kommer därför behöva mindre laddning via elnätet. Produktionen kommer ske med endast förnybar energi så bilens totala CO2-bidrag kommer att vara extremt lågt. Solpanelerna görs dessutom av en tålig polymer och karossen klarar självklart alla krocktester. Solcellerna går enkelt att byta ut om man råkar ha sönder några och bilen går fortfarande att använda.

Foto: Sono Motors GmbH

Hur kan de sälja bilen så billigt?

- Många faktorer spelar in här. Solpanelerna ersätter karossen av metall och bilen blir då både lättare och billigare. Bilen kommer initialt bara säljas i en modell, ”Sion”, och i en färg. Sono har ingen egen fabrik utan de hyr in sig i SAAB:s gamla fabrik i Trollhättan. De köper in alla delar som går och sätter bara ihop dem själva. Ingen dyr målning av karossen behövs. Försäljningen sker endast online vilket gör att man slipper 15% i distributionskostnad. De har dessutom serviceavtal med en stor europeisk aktör.

Hur ser deras tidplan ut framöver?

- Tanken är att Sono under 2021 ska producera en lite förbättrad modell jämfört med prototypen som redan finns. 2022 ska de klara av serieproduktion och börja leverera till slutkunder. Därefter kommer produktionen snabbt att kunna skalas upp. Åren som följer kommer de successivt börja sälja en lite större variant samt ta fram en skåpbil lämplig som budbil för stadsleveranser.

- I framtiden finns även möjlighet för dem att licensiera ut tekniken till andra tillverkare av till exempel tåg, lastbilar och husbilar.

- Visst låter det superintressant? Självklart är risken mycket hög i en investering som görs så pass tidigt i företagets utveckling. Men förhoppningsvis kommer vi få betalt för den risken med tanke på priset som vi köpte in oss på. För det är ju det som allt handlar om när man investerar i aktier - pris/värdering av en aktie ställt i relation till risken. I detta fall tror och hoppas jag att det kommer bli en bra affär för fondens andelsägare. Att det också blir bra för världens koldioxidutsläpp är bara en fin bonus, avslutar Ulrika Enhörning!


Läs och se mer:

https://sonomotors.com/en/sion/

https://www.youtube.com/watch?v=v_88OMeTVUA

Swedbank Robur Småbolagsfond Europa A

1 mån
-0,86%
3 mån
+8,58%
i år
+1,89%
1 år
+21,94%
3 år
+33,67%
5 år
+93,43%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
55,07
sharpe
-
förv.avg.
1,25%
Småbolagsfond Europa A är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i små och medelstora bolag i olika branscher i Europa. Bolag som fonden placerar i ska ha ett börsvärde som vid investeringstillfället …

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan