Du har sagt att tiden i marknaden är det som har betydelse. Vad menar du?
Tid är viktigare än tajming. Att tajma marknaden är extremt svårt och något få lyckas med. De allra flesta går ur marknaden för sent och in i marknaden för sent, vilket gör att de sannolikt går miste om den värdeökning de hade fått om de legat kvar i marknaden. 

Tiden i marknaden har också med ränta på ränta-effekten att göra. Att få ränta på den ränta du redan fått ger en snöbollseffekt på sparandet. Du har skapat en pengamaskin. Det är aldrig försent men ju tidigare man börjar spara desto större blir ränta på ränta-effekten. Sparkapitalet växer exponentiellt om du fortsätter med månadsinsättningarna och låter pengarna jobba åt dig. 


Sett över året har vi haft otroliga svängningar på börserna. Hur ska man hantera en marknad som svänger så mycket?
Mentalt är det jobbigt när det svänger mycket och enklaste sättet att undvika oro är att inte gå in och titta om man tycker det är jobbigt. Det är också bättre att lyssna på forum än nyhetssajter som ofta svartmålar.  

Eftersom det är mycket svårt att tajma marknaden så ska man inte heller agera när det svänger. Försök att hålla kvar och inte bli så rädd. Så länge man är långsiktig ska man bara fortsätta enligt den strategi man har valt. Om man fortsätter att månadsspara så köper man billigt i dåliga tider. Sprid riskerna i ditt sparande på olika geografier och sektorer så blir smällen inte lika hård. Det är också någonting man bör göra när man har byggt upp ett sparande. 


Måste jag köpa och sälja ofta för att få min investering att växa?
Nej det kräver enorm kunskap och tid som de flesta inte har. Det är dessutom få förunnat att lyckas med aktietrading. Det är stor risk att bränna sig. Däremot ska man titta till sina investeringar åtminstone en gång om året. 

Läs om kvinnors och mäns sparande här 

Läs om hur man kommer igång med sitt sparande här

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier och fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan