Varför är det så svårt att komma igång med att spara?  
För många handlar det om osäkerhet och en uppfattning om att det är svårt och kräver mycket kunskap att bygga upp ett sparande. Självklart krävs också att det finns utrymme för att spara i ens ekonomi. Sparande innebär ju att man avvarar konsumtion idag för att man ska ha mer i framtiden. Det kan betyda att man måste försöka minska sina utgifter för att kunna börja spara. 


Vad behöver jag kunna för att investera? 
Inte så mycket. Väljer du att börja spara i till exempel en billig globalfond så sprids riskerna automatiskt, och du kan lära dig mer efter hand. 

Hur mycket fokus lägger man på sitt sparande generellt?
De flesta är inte särskilt intresserade av att vara aktiva i sitt sparande och det finns ingen norm för hur mycket tid och energi som man behöver lägga på sitt sparande. Det beror på hur intresserad man är och hur mycket tid man har. Men man behöver inte heller lägga så mycket tid. Det går att bygga upp en pengamaskin som jobbar åt dig genom att börja med ett månatligt sparande i en exempelvis en aktiefond. 

Däremot är det inte bra att helt glömma bort sitt sparande. Det är bra om man får in sparande som en del i sitt dagliga flöde för inspiration och påminnelse genom att till exempel följa grupper eller personer i sociala medier där sparande diskuteras. Men det betyder inte att man måste vara aktiv och ändra sitt sparande ofta. Det kan räcka med att man går igenom sitt sparande någon gång om året och anpassar det efter om det skett någon förändring i livet. Om man till exempel fått löneförhöjning kanske det finns utrymme att höja sitt månatliga sparande. 

Hur kan man göra för att tycka det är roligt att spara?
När man kommer igång med sitt sparande och ser att pengarna växer med hjälp av pengamaskinen så är det rätt kul i sig själv. 

Ett annat sätt är att köpa aktier i sånt man själv tycker är roligt. När jag startade ett aktiesparande till min son fick han själv välja aktier och det blev Activision Blizzard eftersom han gillade att spela dataspel, Disney på grund av filmerna och Cloetta för att hans bror gillar choklad. Man kan förstås också välja fonder med en inriktning som man gillar. 

Att låta sig inspireras av förebilder tror jag också mycket på, och det är ett fenomen som verkligen tagit fart på sociala medier de senaste åren, då fler öppet pratar om sina investeringar. 


Det bästa sparandet är det som blir av – MEN hur får man det att bli av?
Se över din privatekonomi och sätt igång ett månadssparande så att du slipper gå in själv och göra så mycket. Få in sparande i ditt dagliga flöde i social media. Se över ditt sparande med jämna mellanrum, minst en gång per år. 

Om man är intresserad men inte riktigt vågat ta steget att börja spara i aktier eller fonder – vilka råd skulle du då ge för att komma igång?

Börja med att öppna ett konto, det vanligaste är att man öppnar ett ISK (Investeringsparkonto), välj en fond som passar dig https://www.swedbank.se/privat/spara-och-placera/sparande-och-risk.html), och sätt upp ett automatiskt månadssparande. Men det förutsätter att du redan har ett buffertsparande och det ska du ha på ett sparkonto eftersom du annars riskerar att behöva sälja aktiefonder i ett läge när värdet på dem kanske gått ner och då förlorar du pengar. Om du saknar ett buffertsparande så kan du istället göra månadsöverföringar till ett sparkonto.  

Läs mer om kvinnors och mäns sparande här 

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i aktier och fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan