Arbetet med att ta fram vinnarfonderna har pågått under slutet av 2020, det är hård konkurrens och kriterierna vi tittar på är bland annat avkastning under 2020 samt genomsnittsavkastning de senaste 36 månaderna, risknivå och sharpekvot. Fonden skall även vara tillgänglig för den genomsnittlige fondspararen.

Motiveringen från fondmarknaden.se lyder:
Vinnaren för årets globalfond är en riktig veteran och har varit med ända sedan 1994. Man har i år överträffat både sitt jämförelseindex och kategorisnittet med råge. Fonden investerar i både små och stora bolag och har en stor del av portföljen investerat mot tekniksektorn som varit en stark bidragare till årets goda resultat. Bolaget har även en god inarbetat hållbarhetsmodell som genomsyrar hela förvaltningsprocessen. Tittar vi på årets resultat i övriga kategorier, där fondbolaget placerat sig i topp i flertalet andra kategorier så är det ingen överraskning att man tar hem vinsten även i denna breda kategori.

Kristofer Barrett, förvaltare Swedbank Robur Globalfond ser utmärkelsen som ett bevis på att det lönar sig att integrera hållbarhet som en del av aktieförvaltningen.

-Att bli årets globalfond på fondmarknaden.se är ett bevis på att vår långsiktiga integrerade hållbara förvaltningsprocess skapar god avkastning för fondandelsägarna. Fonden har presterat väl under året då fondens innehav inom innovation och teknik gynnats av den uppsnabbade digitaliseringen. Det är extra glädjande att ha gynnat andelsägarna genom att undvika traditionella industrier såsom fossila bränslen för att istället välja in bolag som bidrar till en hållbar framtid genom att investera i förnybar energi, effektiviserande mjukvara, och nanochip-produktion.

Swedbank Robur Globalfond A

1 mån
-0,09%
3 mån
+9,94%
i år
+7,43%
1 år
+30,50%
3 år
+76,92%
5 år
+178,45%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
109,46
sharpe
1,19
förv.avg.
1,25%
Globalfond I är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i små och stora bolag i olika branscher globalt. Fonden söker både tillväxtbolag som skapar framtidens varor och tjänster samt värdebolag som är …

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan