Många som är i 30-årsåldern har hunnit arbeta ett antal år, och även om pensionen ännu ligger långt fram i tiden är det väl värt att ta reda på vad som gäller. 

- När man är i 30-årsåldern är det hög tid att sätta sig in i hur det funkar med pension. Har man börjat jobba så betalas det in till pensionen, men det kan också vara kloka att komma igång med ett sparande till sin pension, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker och privatekonomisk expert på Swedbank.

Tips om pensionssparande för dig i 30-årsåldern

  • Se till att få tjänstepension eller att bli kompenserad om du har ett jobb som inte ger dig tjänstepension.
  • Sätt av 500 kronor i månaden när du börjar jobba och öka sedan på allteftersom. 
  • När du har långt kvar till pension kan du ta högre risk i ditt pensionssparande och få möjlighet till högre avkastning. 
  • Om du sparar i fonder, tänk på att avgiften spelar roll i längden.
  • Varje år du arbetar spelar roll för pensionen. Står du utanför arbetsmarknaden ett år, behöver du lite förenklat räknat jobba ett år längre för att få motsvarande i pension.
  • Skaffa full koll på din pension på minpension.se


Läs mer om vad man bör tänka på som 30-åring för att få ett bättre liv som pensionär på swedbank.se 

Få tips om hur du kan spara och skapa dig en bättre framtid på Swedbank.se 

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan