Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Kunderna är fortsatt på köpsidan, men det råder en liten normal tveksamhet just nu. Anledningen är ju att det kommit en del negativa impulser från sidan, där vi ser stigande räntor, stoppet i Suezkanalen och komponentbrist i industrin bland annat. Men trots det så har vi ju en fortsatt stark marknad, så kunderna fortsätter att köpa men väntar lite på någon ny form av rörelse. Nu kommer rapporterna för det första kvartalet snart och det tror jag kan vara en viktig vitamininjektion på marknaderna. 

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Man fortsätter att köpa bank, främst Handelsbanken just nu. Även verkstadsbolag är fortsatt högintressanta. Det har kommit lite oroande nyheter kring komponentbrist vilket påverkar Volvo, men aktien är fortfarande intressant och köpvärd. Vi ser även Skanska som kommer att gynnas av de gigantiska stimulanspaketen och infrastrukturprojekten som planeras i USA, vilket är en väldigt viktig marknad för bolaget.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Framför allt bolagen inom fastighetsbranschen. Det är ingen extrem kyla men det är den bransch där det just nu finns flest frågetecken. Framför gäller det fastighetsbolag med stor andel kontor, hotell och likande verksamhet som har det tufft. Det är heller inte lika intressant med de bolag som har höga värderingar. Det ser exempelvis lite jobbigt ut för bland annat K2A. Även Sagax är en av säljkandidaterna.

Ser du några allmänna trender just nu?

Just nu ser jag ingen jättestark trend utan marknaden ser ut att söka efter ledtrådar om vad som komma skall. Är det en fortsatt sektorrotation, går vi mot mer värdebolag eller ska man våga köpa tillväxtbolag igen, så som Embracer och Evolution Gaming? Det är väl där vi befinner oss just nu i väntan på någon form av signal, och det tror jag kommer att fortsätta ett tag till. Sammanfattningsvis är det en avvaktande marknad och det kommer troligen att vara det tills vi får lite bättre klarhet i utvecklingen av pandemin och när marknaderna kan återgå till någon sorts normalt läge.  Viktig blir också hur siffrorna ser ut när rapporterna för första kvartalet kommer. Rapporterna kommer antagligen att vara jättebra, vilka vi har högt ställda förväntningar på. Men det viktiga är vad bolagen säger om kvartal två och tre. Där är ju Volvo ett bra exempel som har komponentbrist som påverkar bolaget negativt, och har haft relativt liten kurspåverkan hittills så frågan är ju vad de säger om framtiden. Detta är något som kommer att påverka vad investerarna kommer att köpa. 


Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan