Hallå, Fredrik Warg, chef för Aktiv Handel och Rådgivande Förvaltning på Swedbank.

Är kunderna på köp- eller säljsidan?

Kunderna är återigen på köpsidan, efter att ha varit lite mer avvaktande förra veckan. Nu är det dock mer positivt, inte minst för att USA meddelat att man beräknar att alla ska vara vaccinerade i maj, vilket är tidigare än planerat. Vi ser också ganska tydligt att kunderna säljer av techbolagen och i stället köper traditionell industri, då det är de konjunkturkänsliga bolagen som kommer tjäna mest på att vi får en vändning. Det hänger dock på att vaccineringen går som planerat, det är det som marknaden prisar in nu.

Vilka är de hetaste aktierna just nu?

Det som överraskat mest men som det inte pratats så mycket om, det är ”pandemiförlorarna” som haft ett uppsving på sistone, exempelvis Scandic Hotels och Hennes & Mauritz. Det är helt klart heta bolag sett till den senaste tidens kursuppgång. Men sedan tror jag mycket på Volvo och Sandvik; de kommer vinna på en återhämtning.

... och vilka aktier är ute i kylan?

Generellt så är ju tillväxtbolagen ute i kylan, många av våra svenska tillväxtbolag har fallit rejält på sistone. Där tror jag att man ska vara lite försiktig och se till bolagens underliggande kvalitet. Bolag som Storytel och Nent tror jag kommer återhämta sig, där är det snarare köpläge.

Ser du några allmänna trender just nu?

Den allmänna trenden är att man fortsätter att köpa aktier och att det pratas allt mindre om risk. Nu börjar man köpa de aktier som varit ute i kylan under hela pandemin och det tyder på att riskviljan har ökat. 

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan