Den nu stängda fonden Swedbank Robur Microcap startade i maj 2017 och investerar i Nordens minsta och samtidigt mest innovativa bolag och har även möjlighet att investera i onoterade bolag. I förra vecka deltog Microcap tillsammans med Ny Teknik i det svenska företaget Charge Amps nyemission och säkrade då en 10-procentig ägarandel i bolaget.

Charge Amps startades med målet att erbjuda bättre, enklare och smartare lösningar för ägare av elbilar. Redan från start skapade de hård- och mjukvara som saknades på marknaden och de kommer att fortsätta att vara den utmanare som lyssnar till användarnas behov, skriver bolaget på sin hemsida.

-Charge Amps produkter utgör en viktig del i den nödvändiga övergången från fossilt till elektriska drivna bilar. Vår investering bidrar till att ge bolaget bästa möjliga förutsättningar att fortsätta sin starka tillväxtresa, som på sikt även har potential att gynna våra fonders andelsägare, säger Henrik Carlman, förvaltare av Micrcap, om investeringen.

Primärt säger bolaget att de nya pengarna ska användas till lokal närvaro med mer personal i Norden, Tyskland, Storbritannien och Holland. Delar av pengarna kommer också att läggas på forskning och utveckling och nya produkter är på väg. Slutligen ska även en del av pengarna läggas få att göra bolaget redo för börsen, de har fattat ett beslut om att de ska dit 2022, men inte exakt när under året.

Robur är en stor och respekterad aktör och har etablerat ett stort nätverk av kontakter inom många branscher. Detta har lett till att de har blivit en eftertraktad investerare som företag väljer att approchera för samarbete.

-Detta märks extra tydligt på den onoterade marknaden där företagen vill ta del av den ganska ovanliga kombinationen av vår kompetens, våra stora finansiella muskler och framförallt vår långsiktighet, avslutar Henrik Carlman.


Fotnot: Microcap är sedan den 22 december 2020 stängd för ytterligare insättningar. Har du frågor om fonden så ta vänligen kontakt med din rådgivare i Swedbank eller sparbankerna.

Swedbank Robur Microcap

1 mån
+3,78%
3 mån
+8,23%
i år
+8,23%
1 år
+109,69%
3 år
+144,53%
5 år
-
rating
hållbarhet
-
risk
1234567
kurs
262,40
sharpe
1,62
förv.avg.
2,00%
Microcap är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i små bolag (s.k. microbolag) i olika branscher i Norden med tonvikt på Sverige, vilka vid investeringstillfället har ett marknadsvärde på högst 0,1 procent av den…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan