Fredrik Warg är Swedbanks chef för aktiv handel och rådgivande förvaltning. Vi intervjuar honom om hur han jobbar och vilka tips han har till nya börssparare. 


Hur resonerar du kring risk när du bygger upp en portfölj åt en kund, och vilken tidshorisont bör man ha i sina placeringar?

– Min första utgångspunkt är kund, kund, kund. Riskvilja skiljer sig väldigt mycket från person till person, och det är först när jag har denna klar för mig som jag bygger portföljen. Detsamma gäller delvis för frågan om tidshorisont. Generellt bör du inte ha kapital på börsen som du vill kunna använda inom de närmaste 12 månaderna. Det är viktigt att ha respekt för de kortsiktiga svängningarna, se bara på år 2020. Att vara långsiktig i sin placeringshorisont innebär ändå att du kan agera kortsiktigt i varje specifik investering om det är den strategin som passar dig bäst.

– Det finns dock något av en nedre gräns rörande tidshorisont som jag kallar ”skärmbeslut”, vilket är något du borde undvika. Detta är snabba, impulsiva affärer baserade på någon ny händelse, till exempel en kvartalsrapport, utan någon bakomliggande analys. Detta är inte att rekommendera för dig som privatperson då du ändå är långsammare än robotarna. Ge hellre nyheten någon dag eller två innan du agerar så att du får tid att tänka igenom den.  


Hur tycker du man ska agera om man äger aktier där det sker snabba kursrörelser?

– Detta är ju vanligast när det gäller högriskaktier, och mitt svar här har att göra med samma sak jag nämnde tidigare. Kortsiktiga kursrörelser i den här typen av bolag brukar gå så fort nuförtiden att det är svårt att hoppa på eller av i tid. För att gardera sig mot stora kursrörelser rekommenderar jag därför trigger/stop loss-funktioner (Läs mer här) istället för manuell bevakning. Dessutom bör man ha plåtmage, alltså viljan att kunna tolerera den här sortens kursrörelser, samt aldrig lägga en större andel av ens besparingar i högriskaktier än man klarar av att förlora. 


Har du något bra strategitips kring att förvalta en aktieportfölj för att öka sannolikheten till god avkastning över tid?

– Ett bra tips är att jobba med förlusterna. Gör dig av med dina dåliga placeringar och behåll de som utvecklas väl, eller ”cut the losses, let the profits run” som det engelska talesättet lyder. Detta kanske låter enkelt men det är vanligt att göra tvärtom, alltså sälja av sina goda placeringar för tidigt medan surdegsaktierna får stanna kvar i portföljen länge i hopp om att de ska lyckas vända. Problemet är att historien ofta upprepar sig, och i så fall är det bättre att göra sig av med sina dåliga placeringar tidigt även om det är jobbigt att acceptera förlusterna. Bli inte långsiktig först när saker går åt skogen, helt enkelt. 


Vi har ju pratat mycket om risk och förmågan att hantera kursnedgångar nu. Är detta områden där du tror att många som är nya på börsen inte vet tillräckligt?

– Ja det tror jag, och det är ett problem. Många nya sparare som kommit in på börsen nu förstår inte riskerna med vissa placeringar. Man tittar mest på det senaste året och börsuppgångarna som skett där, och man verkar inte riktigt medveten om att aktier också kan tappa väldigt mycket eller allt i värde. Jag får till exempel ofta mejl från läsare om konstiga små teknikbolag, ofta amerikanska, som inte bevakas av några analytiker och där det är oklart vad de sysslar med, om de ens sysslar med något. Men där folk alltså ändå vill gå in med stora delar av sina besparingar.   

– Sådant ska man vara väldigt, väldigt försiktig med. Om ett välbevakat, etablerat bolag som exempelvis Volvo presterar sämre än väntat kanske aktien backar, visst, men den skulle inte bli värd 0 kronor. Men detta är exakt vad som kommer hända med många av högriskaktierna som folk håller på med nu. Så mitt råd är alltså att hålla koll på riskerna, och inte ta mer risk än vad du klarar av att förlora.  

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En placering i aktier innebär ett risktagande och du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan