Men du blir inte utan spännande fonder om du väljer att spara bara i Bas! I höstas gjordes fonderna om så att de numer också kan investera i fler lite mer spetsiga fonder än tidigare. Vi har mött förvaltarna Jörgen Olofsson och Pia Haak och bett dem berätta lite mer om förändringarna och vilka teman de ser som intressanta framöver.

Vilka förändringar gjordes i Basfonderna i höstas?

-Den tydligaste förändringen är att de bytt namn. Numera kan man som kund redan i namnet förstå vilken risk och aktieexponering man får. Vi skiljer också tydligt i uppdelningen mellan företagskrediter och högriskobligationer och vanliga räntebärande investeringar. Vad gäller aktieinvesteringar så har vi sen i höstas innehav i fler globala och tematiska fonder, säger förvaltaren Jörgen Olofsson.

Vilka teman har ni valt att investera i och varför?

-Vi investerar främst i de teman som ligger både oss förvaltare och Robur varmt om hjärtat. Exempel på sådana teman är teknik, företrädelsevis ny sådan och företag som kan bidrag till en bättre miljö, effektivare energihushållning samt i stort hjälpa till att förbättra vårt samhälle. Vi tycker också att det är viktigt att lyfta fram små bolag för vi vet att där kommer vi att hitta morgondagens vinnare. Vi har så här långt investerat i svenska småbolag och i vår globala småbolagsfond. Framöver kommer vi troligen att investera i fler av Roburs spännande småbolagsfonder, avslöjar Jörgen. 

Basfonderna äger just nu fonden Ny Teknik och Transition Energy. Varför har ni valt att investera i just de fonderna? 

-Båda dessa fonder är bra exempel på teman som vi tror mycket på och som dessutom är närbesläktade på flera sätt. För att lösa klimatfrågan så kommer vi behöva massor av ny teknik. En omställning till ett lågfossilt samhälle är i fokus och det är bråttom. Genom Transition Energy kan vi vara med och bidrag till denna omställning.  Det finns en hög underliggande tillväxt inom sektorn och ett starkt politiskt stöd. Vad gäller Ny Teknik så är det en fond med stort fokus på Norden. Här hittar vi spännande bolag med kopplingar till teknologi och digitalisering. Vem vill inte investera i ett nytt Apple eller Google, undrar förvaltaren Pia Haak.  

Hur vet man vilken Basfond man ska välja?

-Tanken är att det ska vara enkelt. Du utgår från hur länge du vill spara och vad du tänker att du ska spara till. Det kommer avgöra vilken risk du kan ta. En längre spartid möjliggör en högre risk och tvärtom. Sparar du till exempel till en resa så kan det kanske vara okej att ta lite mer risk. Det är oftast inte hela världen att pengarna räcker till Malmö men inte till Mallorca. Medan om du sparar till en ny värmekälla till ditt boende så har du mindre utrymme att ta risk, eftersom det köpet är nödvändigt på ett helt annat sätt än en resa. 

För att alla ska kunna hitta en Basfond som passar just sitt sparande har vi en fondfamilj som består av fem fonder. Allt från låg risk i form av Bas Ränta som investerar 100 procent i räntefonder och företagsobligationsfonder till Bas Aktier som investerar 100 procent i aktiefonder. Däremellan hittar du så kallade blandfonder som kombinerar alla tre fondkategorierna på ett sätt att det passar olika spartider och risknivåer. Självklart kan rådgivarna på Swedbank och Sparbankerna hjälpa dig att välja rätt fond om du är osäker på vilken som passar dig bäst, avslutar Pia.

Läs mer om Swedbank Robur Bas

Bas Ränta A

i år
+0,37%
3 år
+3,98%
5 år
+4,45%
rating
-
hållbarhet
risk
1234567
kurs
103,90
sharpe
0,34
förv.avg.
0,50%
Bas Ränta är en aktivt förvaltad räntefond som huvudsakligen placerar i andra aktivt förvaltade Swedbank Rob…

Bas 25

i år
+3,13%
3 år
+10,80%
5 år
+22,12%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
137,93
sharpe
0,48
förv.avg.
0,80%
Bas 25 är en aktivt förvaltad blandfond som placerar i Sverige och globalt, huvudsakligen via andra aktivt f…

Bas 50

i år
+5,98%
3 år
+20,55%
5 år
+42,21%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
35,61
sharpe
0,62
förv.avg.
1,00%
Bas 50 är en aktivt förvaltad blandfond som placerar i Sverige och globalt, huvudsakligen via andra aktivt f…

Bas 75

i år
+9,04%
3 år
+32,53%
5 år
+67,38%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
201,41
sharpe
0,72
förv.avg.
1,20%
Bas 75 är en aktivt förvaltad blandfond som placerar i Sverige och globalt, huvudsakligen via andra aktivt f…

Bas 100

i år
+11,39%
3 år
+50,37%
5 år
+101,76%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
218,59
sharpe
0,93
förv.avg.
1,20%
Bas 100 är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i andra aktivt förvaltade Swedbank Robur…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan