Bloggar

Här hittar ni de bloggar och blogginlägg som publicerats på Aktiellt av våra analytiker, strateger och ekonomer.
Observera att investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital. Läs mer

Hållbara Investeringar 2020 - så bidrog vi till en mer hållbar framtid

Fredagen den 26 februari av Pia Gisgård
Vi behöver öka takten i omställningen till ett mer hållbart samhälle, och kanske har 2020 påmint oss om det mer än någonsin. Förutom att året har präglats av en pandemi, så har det även enligt FN varit ett av de varmaste åren som uppmätts. Människans aktiviteter hotar allvarligt klimatet – tillsam..

Högre bostadspriser grusar mångas bostadsdrömmar

Onsdagen den 24 februari av Arturo Arques
Idag publicerade vi Swedbank Boindex för kvartal fyra 2020. Hushållens möjligheter att köpa bostad är fortsatt god, men fortsätter bostadspriserna att stiga i samma takt som nu kan allt fler komma att omfattas av amorteringskravet om tre procents amortering – något som kan grusa mångas bostadsdröm..

Snart dags att deklarera – detta bör du ha koll på

Fredagen den 12 februari av Arturo Arques
Nu är det snart dags att deklarera men innan du sätter igång kan det vara bra att ha koll på vilka datum som gäller. Bland annat för att få skatteåterbäring redan i april eller betalning av kvarskatt.

Mellanmjölk måstevara okej!

Torsdagen den 11 februari av Tove Zander
Nu händer det, investeringsrådgivningen har byt forum samtidigt tappar generation x och z tron på det finansiella systemet. Bra start på 2021, framtidsutsikterna ser snabba ut, men snabbt är inte alltid bra.

Många frågar fortfarande om IPS

Torsdagen den 11 februari av Ann Marie Karlsson
Många har frågor om Individuellt pensionssparande, IPS. För vem är det fortfarande intressant och vad gäller om jag vill avsluta kontot tidigare? Det är exempel på frågor som vi ofta får. I detta blogginlägg rätar jag ut några vanliga frågetecken.

Stora tech-bolag: Varför sopar USA banan med Europa?

Tisdagen den 9 februari av Christian Blink
Varför kommer alla stora (relativt) nya innovativa IT-giganter, såsom Amazon, Facebook med flera från USA? Varför har inte Europa lyckats lika bra? Och knappast Asien heller. Förutsättningarna är snarlika i vissa avseenden men absolut inte i andra kanske mer avgörande, såsom tillgång till riskvill..

Nöden uppfinningarnas moder: Alternativ till toalettpapper?

Tisdagen den 2 februari av Malin Hallén
Det sägs att ”Nöden är uppfinnarnas moder”. Vem hade vid ingången av förra året kunnat tro att toalettpapper skulle bli hårdvaluta inom några månader och att hyllorna i våra butikers normalt välfyllda hyllor avsedda toalettpapper plötsligt skulle gapa mer eller mindre tomma? 2020 var ett år då vi ..

Sugen på utländska aktier?

Måndagen den 25 januari av Ann Marie Karlsson
Allt fler intresserar sig för utländska aktier men osäkerheten är stor kring hur den så kallade källskatten fungerar och hur de olika förvaren skiljer sig åt. Många går bet på de olika reglerna som gäller för de olika förvaren.

Många planerar att hålla hårdare i plånboken

Fredagen den 22 januari av Arturo Arques
Två av tre uppger i en nyligen genomförd undersökning att privatekonomin inte påverkats av Corona under 2020. De flesta tror också på en oförändrad privatekonomi även 2021. Så det verkar som om de flesta klarat sig bra ekonomiskt under pandemin. Värre är det för dem som drabbats av permittering el..

Mer klirr i kassan 2021

Torsdagen den 21 januari av Arturo Arques
Högre löner och sänkta inkomstskatter ser ut att ge hushållen mer pengar i plånboken 2021. Pensionärer med inkomster mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad får också ett pensionstillägg på maximalt 600 kronor per månad.

Frihetskapital, F**k off-kapital eller Pippipengar – kärt barn har många namn…

Måndagen den 18 januari av Matilda Pettersson
Vi måste diskutera vikten av att ha ett eget frihetskapital, trygghetskapital, f**k off-kapital, Pippipengar - ja kärt barn har många namn.

Året som präglats av pandemi, klimatförändringar – och produktutveckling

Onsdagen den 30 december av Liza Jonson
Jag avslutade förra årets sista blogg med att jag hoppades på att ordet klimat fortsatt skulle vara på allas läppar även under 2020. Och det har det absolut varit. Men såklart i skuggan av pandemi, Corona och covid-19.

En återgång till en mer normal värld

Tisdagen den 29 december av Karin Beltzér
Efter ett 2020 helt präglat av Covid-pandemin och dess följder för mänskligheten, både hälsomässiga och ekonomiska, börjar nu vändningen mot ekonomisk återhämning. Enorma räddningspaket från regeringar och centralbanker, fantastiska vetenskapliga framsteg i vaccinutvecklingen och en minskad politi..

Ibland händer flera decennier inom loppet av en vecka

Onsdagen den 23 december av Maria Wendestam
"There are decades where nothing happens; and there are weeks where decades happen". Fritt översatt ungefär: “Ibland händer inget på ett helt decennium, ibland händer flera decennier inom loppet av en vecka”. Det är inte ofta gamla Sovjetledare citeras här på Aktiellt men dessa ord beskriver onekl..

Många över 55 år vet inte hur de ska ta ut sin tjänstepension

Tisdagen den 22 december av Arturo Arques
När man går i pension sjunker normalt inkomsterna. Men med god planering och några smarta val behöver skillnaden inte bli så stor. När pensionen närmar sig är det mycket att sätta sig in i, inte minst alla val man kan göra.

Fler kan spara mer

Måndagen den 21 december av Arturo Arques
Hushållens möjligheter att spara har ökat markant under de senaste 30 åren. Över 90 procent av hushållen har idag ett sparande och 75 procent uppger att de har ett regelbundet sparande. Endast 7 procent av hushållen uppger att de saknar ett sparande enligt Kantar Sifo.

Bestäm över ditt sparkapital utan testamente

Torsdagen den 17 december av Ann Marie Karlsson
Vill du bestämma vem som ska få pengarna vid ett eventuellt dödsfall utan att behöva skriva testamente? Ta kontroll över när, hur ofta och till vem som du vill betala ut dina pengar. Det är enklare än du tror.

Uppskovsräntan slopas – kan finnas tusenlappar att få tillbaka

Onsdagen den 16 december av Arturo Arques
Räntan på befintliga och nya uppskov slopas från och med deklarationen som lämnas 2022. Regelförändringen innebär att det från och med inkomståret 2021 inte kommer att kosta något att skjuta upp vinstskatten på din privata bostad.

Tips inför årsskiftet

Måndagen den 14 december av Arturo Arques
Nu är det hög tid att gå igenom checklistan inför årsskiftet. Rådet är att göra det redan den här veckan för snart är det jul- och nyår och sedan är det för sent.

IBM och FN utmanar IT-utvecklare och programmerare i hela världen

Måndagen den 14 december av Linnea Zanetti
”Call for Code” är namnet på en global utmaning riktad till IT-utvecklare och programmerare i hela världen. Utmaningen är att komma med teknologiska lösningar som kan vara till hjälp för människor i utsatta situationer, med krav på att lösningarna ska gå att genomföra till låg kostnad och kunna va..

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan

Swedbank Robur Topp 5

Fond 3 mån 5 år
Microcap +26,4%
Small Cap USA A +16,8%
Ny Teknik A +14,7% +355,5%
Småbolagsfond Norden A +13,5% +127,5%
Kinafond A +11,7% +168,2%
Se alla våra fonder

Teknisk Analys

Prenumerera på OMXS30
MARKNADSSENTIMENT
SWEDBANK TRADING
Prenumerera på Affärsidéer

Webbinarium

Månadsspara
långsiktigt i fonder

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!
Spara i fonder
Nu sänker vi courtaget på aktiehandel
Swedbanks Investeringstrategi

Tips för en
bättre pension

Du kan göra saker nu för att få det bra senare.

  • Arbeta,
    helst heltid.
  • Dela på föräldraledigheten.
  • Se till att du har tjänstepension från jobbet.
  • Starta ett eget pensionssparande.
Behöver du hjälp?
Vänligen kontakta Kundcenter Privat på 0771-22 11 22 eller din sparbanks telefonbank.
Mer om pension

Veckans fråga

Senaste bloggarna

Fler blogginlägg

Hur vill du leva som pensionär?

Gör vår pensionsprognos

OMX Stockholm 30

Dec 20Jan 21Feb 211 8001 9002 000

INDEX

Sverige OMXS30 -1,42% 2009,90
Sverige OMXSPI -1,10% 810,78
Norge OSEBX -1,96% 1007,07
Danmark OMXC20 -1,22% 1421,46
Finland OMXH25 -1,92% 4789,27
Baltic OMXBBGI 0,07% 1177,06
Dow Jones I.A. -0,96% 31099,39
Nasdaq 100 1,20% 12981,64
Nasdaq Comp. 1,10% 13264,07
HK Hang Seng -3,64% 28980,21

RÄNTOR

2 år 0 -0,2545%
5 år -0,0043 0,0612%
10 år 0,1151 0,4687%
10 år 0,0883 1,4220%
30 år 0,1119 2,2858%

VALUTOR

Euro 0% 10,19 kr
Dollar (USD) 0% 8,44 kr
Pund (GBP) 0% 11,75 kr
Börsinformationen ovan visas med fördröjning. Vi reserverar oss för felaktig eller saknad information i samband med driftsstörningar.