Bloggar

Här hittar ni de bloggar och blogginlägg som publicerats på Aktiellt av våra analytiker, strateger och ekonomer.
Observera att investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital. Läs mer

Kapitalinvests nya innehav hjälper kunder hantera klimat- och dataintrångrisker

Torsdagen den 9 juli av Natalie Falkman
Vad har extrema klimathändelser, cybersäkerhetrisker och hållbarhetsomställningar gemensamt? Jo, det amerikanska företaget Verisk, som hjälper sina kunder att hantera just dessa stora utmaningar och avgörande verksamhetsomställningar, vilket fonden Swedbank Robur Kapitalinvest nyligen har invester..

Är det ljuset i tunneln – eller bara lyktorna från tåget?

Onsdagen den 8 juli av Maria Wendestam
Det har varit stor dramatik på börsen det gångna halvåret. Ett historiskt ras följdes av en lika historisk återhämtning och när nu även makrostatistiken börjar vädra morgonluft är frågan: börjar vi se slutet på krisen?

Långsiktig och hållbar förvaltning – trots ett overkligt halvår

Tisdagen den 7 juli av Liza Jonson
Det senaste halvåret har varit overkligt på många sätt. En stor oro över hela världen – både för spridningen av coronaviruset och även för dess effekter på den globala ekonomin. När börsen är turbulent och volatil som den varit under våren påverkar det självklart våra sparare. Skillnaden denna gån..

Vem vill leva med en snåljåp?

Torsdagen den 25 juni av Arturo Arques
De senaste femton åren har hushållen fått en mycket bättre ekonomi tack vare en god inkomstutveckling, lägre skatter och lägre räntor. Men det gäller inte alla.

Hur kan 154 000 miljarder rädda världen?

Onsdagen den 24 juni av Eva Axelsson
I början av juni höll SISD (Swedish Investors for Sustainable Development) och GISD (Global Investors for Sustainable Investors) en konferens i Stockholm med fokus på kraften av samarbete över gränser och ett hållbart kapital. Swedbank Robur har sedan 2018 varit medlemmar i SISD och därigenom arbe..

Räntemarknadens första halvår och en framåtblick

Tisdagen den 23 juni av Mattias Olsson
Den som tittar på utvecklingen för svenska stats-, kommun- och bostadsobligationsräntor under det första halvåret skulle nog inte gissa på att den ekonomiska utvecklingen under den andra delen av halvåret har varit den svagaste sedan 1930-talet. Räntorna är nämligen mer eller mindre oförändrade un..

Var prismedveten - spara tusenlappar

Onsdagen den 17 juni av Arturo Arques
Nu är det sommar och semester och många som längtar efter att få börja konsumera igen efter att ha suttit i mer eller mindre karantän i ett par månader.

Kommande uppsving för klimatfrämjande bolag?

Tisdagen den 16 juni av Linnea Zanetti
Nästan 30 procent av världens utsläpp kommer från energianvändning relaterat till byggnader. Det allra mesta kommer från själva användningsfasen av byggnaden, från energin som används för att till exempel värma upp, kyla ner, ventilera och belysa fastigheterna. För nybyggnation finns det ofta högt..

Navigera börsens tvära kast med vår marknadsvy

Tisdagen den 16 juni av Martin Hallström
Tvära kast på börsen bekymrar en del placerare mer än andra. Men även den riktigt långsiktige har nytta av att ha koll på stämningsläget. Ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad är att läsa Swedbanks Tekniska analys av OMXS30. Den kommer varje onsdag och vill du vara säker på att inte missa kan d..

Har du en strategi för ditt sparande och håller du dig till den när det blåser?

Tisdagen den 2 juni av Matilda Pettersson
Vad ska du överhuvudtaget ha en strategi till om du inte är benägen att hålla dig till den när det blåser eller som i dessa tider när det stormar? Det låter enkelt, men är inte alltid så lätt!

Två områden som borde prioriteras för stimulanspaket

Torsdagen den 28 maj av Linnea Zanetti
Det krävs många nya teknologier i verktygslådan för att kunna minska koldioxidutsläppen i hela ekonomin. Av naturliga skäl är det oftast förnybar energi och ökad energieffektivitet som hamnar i strålkastarljuset eftersom det är där de allra största förändringarna måste till för att hjälpa världen ..

Global Impact och covid-19

Onsdagen den 27 maj av Johan Eriksson
Hur hjälper bolagen vi äger via Global Impact till att hantera situationen som har uppstått i samband med Covid-19 pandemin? Spontant skulle man kunna tro att det bara är de hälsovårdrelaterade bolagen som har bidragit, men så är inte fallet.

Vad säger bolagen i tider av omställning?

Måndagen den 18 maj av Natalie Falkman
Under de senaste veckorna har mina förmiddagar varit bokade med virtuella möten med de asiatiska bolagen. De tidiga eftermiddagarna har varit vigda åt de europeiska bolagen, medan de sena eftermiddagarna och kvällarna åt de amerikanska. Lättheten med vilken en global förvaltare från Sverige får mö..

Köp till sillen?

Fredagen den 15 maj av Maria Wendestam
Investeringsåret 2020 liknar hittills inget vi tidigare sett, men om vi för en stund låtsas att allt vore ”som vanligt” – hur brukar då börsen reagera när vi går in i sommarperioden? Det finns ett antal mer eller mindre fyndiga fraser som hävdar än det ena, än det andra – men är det verkligen så e..

Klimatlösningar kan komma att gynnas när gröna vindar sveper över finansmarknaden

Måndagen den 11 maj av Linnea Zanetti
De gröna vindar som blåser över finansmarknaden just nu är starka, aldrig förr har så många investerare letat efter klimatvänliga projekt och bolag att investera i. I Sverige har nya tekniker och en stor efterfrågan på gröna investeringar bland annat lett till att vindkraften byggs ut rekordsnabbt..

Varför investera hållbart i tillväxtmarknader?

Måndagen den 27 april av Linnea Zanetti
Varför ska man investera i tillväxtmarknader? En fråga som ofta besvaras med det svårslagna argumentet att en väldigt stor del av den globala tillväxten kommer just från tillväxtmarknader. Det handlar om marknader i olika stadier av utveckling, som till exempel Kina, Taiwan, Korea, Indien och Bras..

Obegränsade köp av centralbanker lugnar kreditmarknaden

Torsdagen den 23 april av Helena Frisk
Centralbankerna i Europa och USA har sänkt sina styrräntor kraftigt och samtidigt aviserat kraftiga och, för USA:s del, obegränsade köp av stats- och bostadsobligationer. Även företagscertifikat och företagsobligationer har inkluderats i stödköpen. I dagens situation med starkt säljtryck kan det u..

Har vi en omvänd FOMO?

Tisdagen den 21 april av Matilda Pettersson
Under 2019 kom många av oss säkert i kontakt med uttrycket FOMO som står för fear of missing out. 2019 blev ett otroligt starkt börsår samtidigt med mycket låga räntor (TINA, ett annat vedertaget utryck för 2019 som betyder there is no alternative) som bidrog till en rädsla av att missa börsens st..

Svenska företagsobligationer ser tryggare ut än vad de är

Torsdagen den 16 april av Helena Frisk
Under mars månad såg vi ett enormt säljtryck i företagsobligationsfonder. Som ett resultat av detta och problematiken med prissättningen på marknaden under turbulensen i mars så valde en del fonder att tillfälligt stänga för handel under några dagar. I skrivande stund är alla åter öppna.

Några gamla och några nya sanningar att investera i

Tisdagen den 14 april av Natalie Falkman
Jag är inne på fjärde veckan på hemmakontoret. Jag skulle aldrig våga klaga. Det räcker att tänka på de modiga och inspirerande personer inom sjukvården för att påminnas om sin skyldighet att stanna hemma och minska virusspridningen. Att arbeta hemifrån skulle dock inte vara möjligt utan teknik.

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan

Swedbank Robur Topp 5

Fond 3 mån 5 år
Ny Teknik +35,50% +266,96%
Småbolag Sve +29,29% +126,92%
Småbolag Norden +28,27% +86,36%
Small Cap USA +27,17%
Technology +25,97% +193,75%
Se alla våra fonder

Teknisk Analys

Prenumerera på OMXS30
SWEDBANK TRADING
Prenumerera på Affärsidéer

Månadsspara
långsiktigt i fonder

 • Tar minimalt med tid.
 • Du sprider risken över tid.
 • Sparandet blir av!
Spara i fonder
Nu sänker vi courtaget på aktiehandel
Swedbanks Investeringstrategi

Tips för en
bättre pension

Du kan göra saker nu för att få det bra senare.

 • Arbeta,
  helst heltid.
 • Dela på föräldraledigheten.
 • Se till att du har tjänstepension från jobbet.
 • Starta ett eget pensionssparande.
Behöver du hjälp?
Vänligen kontakta Kundcenter Privat på 0771-22 11 22 eller din sparbanks telefonbank.
Mer om pension

Veckans fråga

Dagens rapporter

 • Tryg A/S
 • Kværner ASA
 • Ocean Yield ASA
 • Cellink AB
 • Investment AB Öresund
 • Corem Property Group AB
 • AGES Industri AB
 • Besqab AB
Kommande rapporter

Hur vill du leva som pensionär?

Gör vår pensionsprognos

OMX Stockholm 30

Maj 20Jun 20Jul 201400150016001700

INDEX

Sverige OMXS30 -0,05% 1711,70
Sverige OMXSPI -0,06% 668,25
Danmark OMXC20 0,75% 1291,34
Finland OMXH25 -0,02% 3965,49
Norge OSEBX -0,98% 803,08
Nasdaq 0,38% 10532,66
Nasdaq 100 0,48% 10718,38
Dow Jones -0,40% 25963,44

RÄNTOR OCH VALUTOR

3 mån -0,031 -0,169%
5 år 0 -0,343%
10 år -0,005 -0,182%
Euro -0,03 kr 10,39 kr
Dollar -0,02 kr 9,17 kr
Börsinformationen ovan visas
med 15 minuters fördröjning.

Mest lästa artiklar

Fler...