Bloggar

Här hittar ni de bloggar och blogginlägg som publicerats på Aktiellt av våra analytiker, strateger och ekonomer.
Observera att investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital. Läs mer

Analyshusens aktiefavoriter - Maj 2021

Torsdagen den 29 april av Martin Hallström
Vilka aktier ser analyshusen som mest köpvärda på aggregerad basis? Vilka aktier har erhållit högst rekommendationsförändringar den senaste månaden? Det här är analyshusens aktiefavoriter för maj 2021.

Är SPAC något för oss förvaltare att investera i?

Torsdagen den 29 april av Christian Blink
Även om de funnits länge råder det ingen tvekan om att SPAC (Special Purpose Acquisition Company) är ett ”bull market”-fenomen och ett symptom på den eufori som finns i marknaden. Här sammanfattar jag mina initiala tankar rörande detta ”fenomen”. Det är inte något man kategoriskt bör utesluta som ..

Från uppoffring och hygiennivå till en allt starkare koppling till långsiktig lönsamhet

Onsdagen den 28 april av Ann Marie Karlsson
En värld med snart 10 miljarder människor där alla önskar utveckling. Samtidigt saknar vi förmågan att hantera konsekvenserna av en ökande konsumtion och miljöbelastning. Kvar finns bara en väg framåt – hållbar utveckling. Men det öppnar också upp för intressanta investeringsmöjligheter med bra lö..

Har du chaufförskunskap?

Måndagen den 26 april av Thomas Karlsson
Efter att Max Planck fått Nobelpriset i fysik 1918 reste han runt i Tyskland och föreläste i ämnet. Han gav samma föreläsning vart han än kom. Över tid lärde sig hans privata chaufför innehållet mer eller mindre utantill. Vid ett tillfälle frågade chauffören Planck om han inte tyckte det var tråki..

Läs alltid den ekonomiska planen

Måndagen den 26 april av Arturo Arques
Funderar du på att köpa en nyproducerad bostadsrätt eller en bostadsrätt i en nyligen ombildad förening? Läs den ekonomiska planen! Enligt vår nya undersökning lägger samtliga bostadsutvecklare en budget som går med kraftigt underskott i den ekonomiska planen.

Vi hjälper dig att spara hållbart

Fredagen den 23 april av Maria Wendestam
Att välja hållbara sparalternativ blir allt viktigare för allt fler investerare. En dryg tredjedel svarar att hållbarhet är den enskilt viktigaste parametern vid val av fonder, enligt en färsk undersökning. Fonderna på Swedbanks Fondtorg kontrolleras kontinuerligt för att säkerställa att alla fond..

Hur ser din säljstrategi ut?

Torsdagen den 22 april av Martin Hallström
De flesta investerare har någon form av utarbetad strategi vid aktieköp. Tyvärr saknas dock ofta en strategi för när det är läge att sälja aktier. Detta innebär att säljbeslut istället tenderar att fattas på mer känslomässig grund, ofta drivet av menligt inverkande och medfödda beteendemönster.

Försäkringsrådgivning hemma i fåtöljen

Tisdagen den 20 april av Ann Marie Karlsson
Visste du att Swedbank erbjuder försäkringsrådgivning hela veckan även på helger via telefon? Vill du veta mer? Luta dig tillbaka i fåtöljen, lyft luren och ring till en rådgivare som hjälper dig att guida till rätt försäkring, svårare än så är det inte.

Rapportsäsongen stundar

Torsdagen den 15 april av Robert Oldstrand
Nu startar snart rapportsäsongen och de ständiga frågorna som dyker upp är; Vilken dag rapporterar bolagen och vilken tid?

Ha koll på stämningsläget!

Torsdagen den 15 april av Martin Hallström
En sak som utmärker finansiella tillgångar är att de prissätts av människor. Av den anledningen påverkas prisutvecklingen i stor utsträckning av mänskliga beteendemönster, så som girighet, rädsla och flockmentalitet. Därför är det också viktigt att vara medveten om vilket stämningsläge som råder p..

Justeringar i premiepensionen och tjänstepensionen skulle ge högre pension för fler

Onsdagen den 14 april av Arturo Arques
Trots höjning av pensionsålder är det fortfarande många som förväntar sig mer i pension än vad pensionssystemet ger. Genom att öka avsättningarna till premiepension och tjänstepension skulle pensionerna höjas med ytterligare tusenlappar varje månad.

Krafttag krävs för att ställa om transportsektorn

Måndagen den 12 april av Linnea Zanetti
Det är nog inte någon som undgått elbilsboomen den senaste tiden. Intresset för elbilar har ökat explosionsartat och december 2020 stod el- och laddhybrider för mer än 50 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige. Det är förstås en väldigt positiv utveckling, men påverkan på världens totala k..

Lär dig tolka aktiediagrammet

Torsdagen den 8 april av Martin Hallström
Candlestick, Ichimoku, RSI. Det är många uttryck och begrepp att hålla reda på i analyserna i Swedbank Trading och Teknisk Analys OMXS30. Här reds begreppen ut så det blir lättare att tolka aktiediagrammen.

Undvik fällorna med de dyraste konsumtionslånen

Tisdagen den 6 april av Arturo Arques
Priset på konsumtionskrediter varierar stort. Ett blancolån på 100 000 kronor kan kosta mer i ränta än ett bolån på en miljon. Genom att vara prismedveten finns goda möjligheter att minska sina lånekostnader.

Dags att deklarera!

Torsdagen den 1 april av Erik Hermansson
Deklarationssäsongen är i full gång och med den jakten på anskaffningsvärden för dig som handlat värdepapper i vanlig depå utanför ISK eller försäkringslösning.

Sunburst? Är det någon ny musikfestival, eller…?

Onsdagen den 31 mars av Johan Alm
Cyberattackerna blir mer och mer raffinerade och kostar samhället stora pengar. Varje år beräknas kostnaderna till tiotusentals miljarder kronor. Detta medför att investeringarna i digital säkerhet kommer att öka och detta är ett område som våra Selection-fonder nyligen investerat i.

Jag skäms för vem jag är, jag är ett barn av vår tid….

Fredagen den 26 mars av Tove Zander
Kära spardagbok, allt går inte upp, allt går inte bra. Det lyser rött, portföljen tappar i värde och sparandet känns sjukt tråkigt just nu. Vad jag än köper går det fel. Samtidigt ska jag försöka inspirera andra att spara och dela med mig av goda råd. Situationen får mig att känna att jag är schiz..

Snabbaste sättet att bli fattig - att vilja bli rik snabbt

Torsdagen den 25 mars av Matilda Pettersson
Intresset för aktier och börsen är rekordstort och särskilt ibland våra unga. Jag tycker det är bra och det gör mig glad att så många fått upp ögonen för börsen och dess magiska kraft, ränta på ränta-effekten. Dock blir jag väldigt orolig och bekymrad när jag upplever en stor avsaknad kring diskus..

Prata pengar med barn – det ökar chanserna till en god finansiell hälsa som vuxen

Onsdagen den 24 mars av Arturo Arques
Att prata pengar med barn och tidigt väcka deras intresse för privatekonomi ökar chanserna till en god finansiell hälsa som vuxen enligt en undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Bostadsrättsföreningars skuldsättning

Fredagen den 19 mars av Arturo Arques
Det är viktigt att ha koll på bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Tyvärr går hälften av föreningarna med underskott och en femtedel spar inte en krona. Det är inte bra. Det betyder att många föreningar bygger upp ett upplåningsbehov som gör att de behöver finansiera framtida renoveringar och mer om..

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan

Swedbank Robur Topp 5

Fond 3 mån 5 år
Nordenfond +12,0% +77,2%
Småbolagsfond Norden A +11,5% +147,9%
Microcap +11,4%
Access Sverige A +10,5% +100,8%
Access Edge Sweden A +10,2%
Se alla våra fonder

Teknisk Analys

Prenumerera på OMXS30
MARKNADSSENTIMENT
SWEDBANK TRADING
Prenumerera på Affärsidéer

Webbinarium

Månadsspara
långsiktigt i fonder

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!
Spara i fonder
Nu sänker vi courtaget på aktiehandel
Swedbanks Investeringstrategi

Tips för en
bättre pension

Du kan göra saker nu för att få det bra senare.

  • Arbeta,
    helst heltid.
  • Dela på föräldraledigheten.
  • Se till att du har tjänstepension från jobbet.
  • Starta ett eget pensionssparande.
Behöver du hjälp?
Vänligen kontakta Kundcenter Privat på 0771-22 11 22 eller din sparbanks telefonbank.
Mer om pension

Senaste bloggarna

Hur vill du leva som pensionär?

Gör vår pensionsprognos

OMX Stockholm 30

Mar 21Apr 21Maj 211 9002 0002 1002 2002 300

INDEX

Sverige OMXS30 2,78% 2 255
Sverige OMXSPI 2,44% 907
Norge OSEBX 0,47% 1 082
Danmark OMXC20 1,66% 1 550
Finland OMXH25 1,90% 5 168
Baltic OMXBBGI 0,73% 1 302
Dow Jones I.A. 0,29% 34 230
Nasdaq 100 -0,30% 13 503
Nasdaq Comp. -0,37% 13 582
HK Hang Seng 0,41% 28 535

RÄNTOR

2 år 1,99% -0,2829
5 år 124,14% 0,0007
10 år -4,73% 0,3952
10 år 2,85% 1,5495
30 år -0,99% 2,2491

VALUTOR

Euro 0,10% 10,19 kr
Dollar (USD) 0,08% 8,49 kr
Pund (GBP) 0,07% 11,80 kr
Börsinformationen ovan visas med fördröjning. Vi reserverar oss för felaktig eller saknad information i samband med driftsstörningar.