Bloggar

Här hittar ni de bloggar och blogginlägg som publicerats på Aktiellt av våra analytiker, strateger och ekonomer.
Observera att investering i värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital. Läs mer

Rapportsäsongen stundar

Torsdagen den 15 april av Robert Oldstrand
Nu startar snart rapportsäsongen och de ständiga frågorna som dyker upp är; Vilken dag rapporterar bolagen och vilken tid?

Ha koll på stämningsläget!

Torsdagen den 15 april av Martin Hallström
En sak som utmärker finansiella tillgångar är att de prissätts av människor. Av den anledningen påverkas prisutvecklingen i stor utsträckning av mänskliga beteendemönster, så som girighet, rädsla och flockmentalitet. Därför är det också viktigt att vara medveten om vilket stämningsläge som råder p..

Justeringar i premiepensionen och tjänstepensionen skulle ge högre pension för fler

Onsdagen den 14 april av Arturo Arques
Trots höjning av pensionsålder är det fortfarande många som förväntar sig mer i pension än vad pensionssystemet ger. Genom att öka avsättningarna till premiepension och tjänstepension skulle pensionerna höjas med ytterligare tusenlappar varje månad.

Krafttag krävs för att ställa om transportsektorn

Måndagen den 12 april av Linnea Zanetti
Det är nog inte någon som undgått elbilsboomen den senaste tiden. Intresset för elbilar har ökat explosionsartat och december 2020 stod el- och laddhybrider för mer än 50 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige. Det är förstås en väldigt positiv utveckling, men påverkan på världens totala k..

Lär dig tolka aktiediagrammet

Torsdagen den 8 april av Martin Hallström
Candlestick, Ichimoku, RSI. Det är många uttryck och begrepp att hålla reda på i analyserna i Swedbank Trading och Teknisk Analys OMXS30. Här reds begreppen ut så det blir lättare att tolka aktiediagrammen.

Undvik fällorna med de dyraste konsumtionslånen

Tisdagen den 6 april av Arturo Arques
Priset på konsumtionskrediter varierar stort. Ett blancolån på 100 000 kronor kan kosta mer i ränta än ett bolån på en miljon. Genom att vara prismedveten finns goda möjligheter att minska sina lånekostnader.

Dags att deklarera!

Torsdagen den 1 april av Erik Hermansson
Deklarationssäsongen är i full gång och med den jakten på anskaffningsvärden för dig som handlat värdepapper i vanlig depå utanför ISK eller försäkringslösning.

Sunburst? Är det någon ny musikfestival, eller…?

Onsdagen den 31 mars av Johan Alm
Cyberattackerna blir mer och mer raffinerade och kostar samhället stora pengar. Varje år beräknas kostnaderna till tiotusentals miljarder kronor. Detta medför att investeringarna i digital säkerhet kommer att öka och detta är ett område som våra Selection-fonder nyligen investerat i.

Jag skäms för vem jag är, jag är ett barn av vår tid….

Fredagen den 26 mars av Tove Zander
Kära spardagbok, allt går inte upp, allt går inte bra. Det lyser rött, portföljen tappar i värde och sparandet känns sjukt tråkigt just nu. Vad jag än köper går det fel. Samtidigt ska jag försöka inspirera andra att spara och dela med mig av goda råd. Situationen får mig att känna att jag är schiz..

Snabbaste sättet att bli fattig - att vilja bli rik snabbt

Torsdagen den 25 mars av Matilda Pettersson
Intresset för aktier och börsen är rekordstort och särskilt ibland våra unga. Jag tycker det är bra och det gör mig glad att så många fått upp ögonen för börsen och dess magiska kraft, ränta på ränta-effekten. Dock blir jag väldigt orolig och bekymrad när jag upplever en stor avsaknad kring diskus..

Prata pengar med barn – det ökar chanserna till en god finansiell hälsa som vuxen

Onsdagen den 24 mars av Arturo Arques
Att prata pengar med barn och tidigt väcka deras intresse för privatekonomi ökar chanserna till en god finansiell hälsa som vuxen enligt en undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

Bostadsrättsföreningars skuldsättning

Fredagen den 19 mars av Arturo Arques
Det är viktigt att ha koll på bostadsrättsföreningarnas ekonomi. Tyvärr går hälften av föreningarna med underskott och en femtedel spar inte en krona. Det är inte bra. Det betyder att många föreningar bygger upp ett upplåningsbehov som gör att de behöver finansiera framtida renoveringar och mer om..

Är det dåligt för börsen med höga räntor?

Onsdagen den 17 mars av Maria Wendestam
Det har varit en del rörelser på aktiemarknaderna den senaste tiden och den gängse förklaringen har varit ”stigande långräntor”. Innebär det att det är dåligt för börsen med höga räntor? Och finns det förresten några gratisluncher på finansmarknaden?

Mer klirr i kassan för många men inte alla

Måndagen den 8 mars av Arturo Arques
Det är tuffa tider nu. Pandemin har gjort att många mist sin anställning eller förlorat sitt företag. Men trots Corona får de allra flesta lite mer pengar i plånboken i år.

Dags för utdelning i ABB - läs detta först!

Fredagen den 5 mars av Erik Hermansson
Som ägare av ABB behöver du anmäla dig till ett särskilt utdelningsförfarande för att inte betala schweizisk källskatt. Här hittar du guide och tidsplan

Många vet inte hur mycket man kommer få i pension

Torsdagen den 4 mars av Arturo Arques
Två av tre saknar tillräcklig kunskap om pensionssystemet. Och en av tre vet inte vad pensionen grundas på. Att inte ha koll på sin pension kan leda till oro och många uppger att de oroar sig för sin ekonomi som pensionär visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sp..

Bråkar ni ofta om pengar?

Onsdagen den 3 mars av Arturo Arques
Bråk om pengar är inte ovanligt. Var fjärde hushåll som är sammanboende uppger att de bråkar om pengar, det visar en undersökning som vi låtit Kantar Sifo göra.

Unga inställda på ett längre yrkesliv – men vill ha mer i pension

Tisdagen den 2 mars av Arturo Arques
Allt fler inser att man behöver ställa in sig på ett längre yrkesliv för att få en rimlig pension. Trots det är det är många som anser att pensionerna ändå blir för låga. Tre av fyra anser att 70 procent av slutlönen är en rimlig nivå på pensionen och 40 procent uppger att de behöver minst 20 000 ..

Stor fördel för bolag i framkant inom cirkulär ekonomi

Måndagen den 1 mars av Linnea Zanetti
För att klimatmål världen över ska nås är det en nyckelfråga att vi slutar konsumera långt mer än vår planet klarar av. I Agenda 2030 handlar FN:s mål 12 om hållbar konsumtion och produktion. Att ställa om till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår neg..

Hållbara Investeringar 2020 - så bidrog vi till en mer hållbar framtid

Fredagen den 26 februari av Pia Gisgård
Vi behöver öka takten i omställningen till ett mer hållbart samhälle, och kanske har 2020 påmint oss om det mer än någonsin. Förutom att året har präglats av en pandemi, så har det även enligt FN varit ett av de varmaste åren som uppmätts. Människans aktiviteter hotar allvarligt klimatet – tillsam..

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan

Swedbank Robur Topp 5

Fond 3 mån 5 år
Access Sverige A +15,4% +99,4%
Småbolagsfond Norden A +15,3% +147,0%
Access Edge Sweden A +14,6%
Sweden High Dividend A +13,8% +63,0%
Exportfond A +13,7% +120,1%
Se alla våra fonder

Teknisk Analys

Prenumerera på OMXS30
MARKNADSSENTIMENT
SWEDBANK TRADING
Prenumerera på Affärsidéer

Webbinarium

Månadsspara
långsiktigt i fonder

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!
Spara i fonder
Nu sänker vi courtaget på aktiehandel
Swedbanks Investeringstrategi

Tips för en
bättre pension

Du kan göra saker nu för att få det bra senare.

  • Arbeta,
    helst heltid.
  • Dela på föräldraledigheten.
  • Se till att du har tjänstepension från jobbet.
  • Starta ett eget pensionssparande.
Behöver du hjälp?
Vänligen kontakta Kundcenter Privat på 0771-22 11 22 eller din sparbanks telefonbank.
Mer om pension

Senaste bloggarna

Hur vill du leva som pensionär?

Gör vår pensionsprognos

OMX Stockholm 30

Feb 21Mar 21Apr 211 7502 0002 250

INDEX

Sverige OMXS30 1,67% 2 281
Sverige OMXSPI 1,46% 921
Norge OSEBX 1,25% 1 085
Danmark OMXC20 0,95% 1 519
Finland OMXH25 1,59% 5 117
Baltic OMXBBGI -0,17% 1 267
Dow Jones I.A. 0,53% 34 217
Nasdaq 100 0,07% 14 036
Nasdaq Comp. 0,08% 14 051
HK Hang Seng 0,61% 28 970

RÄNTOR

2 år 3,17% -0,2867
5 år 37,74% -0,0172
10 år -1,34% 0,3743
10 år 1,23% 1,5238
30 år -4,27% 2,2278

VALUTOR

Euro 0,01% 10,12 kr
Dollar (USD) -0,12% 8,44 kr
Pund (GBP) 0,24% 11,68 kr
Börsinformationen ovan visas med fördröjning. Vi reserverar oss för felaktig eller saknad information i samband med driftsstörningar.