Det kan kännas lite trist att behöva göra det nu när vi alla har mycket att göra inför jul och nyår. Men som vi alla vet kommer det inte finnas mer tid ju närmare jul vi kommer så det är lika bra att ta tag i detta redan nu. För många finns det dessutom ett antal tusenlappar att tjäna, så det är väl använd tid.

Har du t.ex. gjort aktie- och fondaffärer kan det vara klokt att passa på att kvitta vinster mot förluster. Saknar du tjänstepension från din arbetsgivare har du fortfarande avdragsrätt för individuellt pensionssparande (IPS). Men för att kunna ta del av avdraget behöver du betala in på IPS-kontot före årsskiftet. Tänk också på att kapitalinkomster kan påverka fastighetsavgiften. Makar/sambor med lån på en fastighet och som omfattas av begränsningsregeln för fastighetsavgift bör se till att inte en make har överskott och den andre underskott av kapital. Eftersom överskott av kapital räknas in i inkomsten som ligger till grund för begränsningsregeln är det i så fall bättre att omfördela låneräntorna mellan er. Görs det nu förtrycks det i deklarationen, men det går även att justera senare.

Det är tuffa tider nu. Corona har tagit många liv och grävt djupa hål i mångas plånböcker. De som kan och vill kan passa på att skänka en slant till välgörenhet. Gör du det före årsskiftet kan du få skattereduktion på 25 procent av gåvobeloppet, dock högst 1 500 kronor per år. Det motsvarar ett gåvobelopp på 6 000 kronor per år. 6 000 kronor är mycket pengar. Men även belopp på 200 kronor berättigar till skattereduktion om det totala beloppet som skänks under året uppgår till minst 2 000 kronor. Gå gärna in på Skatteverkets hemsida och läs mer om villkor och godkända gåvomottagare.

Vill du ha fler tips inför årsskiftet, läs mer här Tips inför årsskiftet - gör bokslut för din privatekonomi (pdf)

God Jul & Gott Nytt År!

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan