Det är synd att så många inte har koll på sin framtida pension. Många går säkert och oroar sig i onödan. Enligt undersökningen tror två av tre att man kommer att klara sig på pensionen. Oroväckande är att en av fyra gör bedömningen att de inte kommer att klara sig på sin pension. Rådet till alla är att gå in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Visar det sig att prognosen pekar på en pension som blir svår att leva på ska man inte deppa ihop för det. Det finns nämligen många saker man kan göra för att ändra på det.

Hur mycket pension du får beror på livsinkomsten, det vill säga hur mycket du har tjänat fram till den dagen du går i pension. Börja arbeta tidigt, förhandla upp lönen och jobba så länge du kan och orkar är det som ger klirr i kassan som pensionär. Enklare sagt än gjort tänker du. Och så kan det vara. Räcker de ansträngningarna inte hela vägen till en bra pension betyder det att du behöver spara själv. För vissa är det inget problem, för andra kan det vara tufft. Även om du inte har så mycket pengar att lägga undan varje månad så är rådet att inte underskatta varje 100-lapp du kan spara. För med ett regelbundet sparandet kommer även ett litet belopp med tiden att växa till ett betydande belopp. Nyckeln är att börja i tid, för ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du lägga undan. Vill du veta mer om hur pensionssystemet fungerar och få tips på hur du får koll på din pension, läs mer här Många saknar kunskap om vad som avgör hur stor pensionen blir – skapar onödig oro (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan