Våra undersökningar visar att bara 56 procent av alla över 55 år vet på ett ungefär vad de kommer att få i pension. I min värld är allt under 90 procent underkänt. Varför? Därför att våra och andras undersökningar visar att många har för höga förväntningar på vad de kommer att få i pension. Och om du är för gammal när du upptäcker det är risken stor att det är för sent att göra så mycket åt det. Rådet till alla som arbetar, oberoende av ålder, är att gå in på minpension.se och göra en pensionsprognos varje år t.ex. i samband med att det orangea kuvertet kommer från Pensionsmyndigheten. Genom att göra en pensionsprognos får du koll. Har du koll kan du också påverka din situation. Ingen koll - ingen möjlighet att påverka din pension! Tänk också på att det är din livsinkomst som påverkar storleken på din pension. Ju högre livsinkomst desto högre pension. Försök att arbeta heltid. Se också till att du arbetar på en arbetsplats som erbjuder dig en tjänstepension. Se också till att bli kompenserad av din partner om du går ner på deltid för att vara hemma med barnen. Men kanske viktigast av allt. Försök att hitta ett jobb du verkligen trivs med. Du tillbringar en stor del av ditt liv på jobbet. Med en allt längre förväntad livslängd är det bara att ställa in sig på att behöva jobba längre än till 65. Och det underlättar om du trivs på jobbet. Räkna med ca 1 000 kronor mer i månaden för varje år du jobbar längre än till 65. Visar pensionsprognosen att det inte blir så mycket pengar i pension och att arbeta till t.ex. 67 känns som en utopi - börja spara själv. Och du - tänk på att ju tidgare du börjar spara desto mindre belopp behöver du spara.

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan