Fyra av tio uppger att deras sparkapital minskat kraftigt eller ganska mycket i värde den senaste tiden. Hälften uppger att man sparar långsiktigt och inte tänker ändra sitt sparande trots den oroliga omvärlden. Det är positiva nyheter. För den som är på börsen bör vara långsiktig och spara regelbundet. Det har nämligen visat sig vara en framgångsrik strategi om man vill få sitt sparkapital att växa över tid.

Så många som tre av fyra uppger att den senaste tidens börsnedgång inte påverkat hur de sparar, hälften för att de sparar långsiktigt och en av fyra för att de är nöjda med sina placeringar. Men visst, det finns de som är oroliga. En av åtta uppger att de är mycket eller ganska oroliga.

Det mest intressanta med undersökningen är att nästan var fjärde planerar eller har redan gjort förändringar i sin privatekonomi med anledning av oron på börsen. 15 procent uppger att de tänker dra åt svångremmen och hålla hårdare i plånboken. Det är inte konstigt men hur ett samhällsekonomiskt perspektiv får vi hoppas att osäkerheten inte består allt för länge.

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista. Vid en placering i utländska värdepapper kan utfallet även påverkas av förändringar i respektive lands valutakurs.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Investeringsrekommendationer

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan