Mitt råd till dig är att lägga undan kristallkulan och utgå från det du vet och passa på att se över ditt sparkapital nu. Hur ser fördelningen ut mellan aktieplaceringar och ränteplaceringar? Tänk på att det är fördelningen mellan tillgångsslagen som till 90-95 procent avgör den framtida avkastningen och risken i din portfölj. Bestäm dig för vilken risk du är beredd att ta med hänsyn till din sparhorisont. Är du osäker på hur du gör det, kontakta din rådgivare eller använd nedanstående tabell. Anpassa sedan fördelningen mellan aktier och räntebärande i din portfölj efter den fördelning som motsvaras av din riskvilja genom att öka eller minska andelen aktier i portföljen

Bild

Vill du bli framgångsrik på börsen finns det bara en strategi som visat sig fungera långsiktigt. Spar regelbundet t.ex. varje månad genom en stående överföring oberoende av vad som händer på börsen. Var prismedveten när du köper fonder och se över ditt sparkapital en eller ett par gånger per år. Det gör att du får koll och inte riskerar att ta för hög risk eller för låg risk. För låg risk är heller inte bra. För det betyder att du har en portfölj som inte kommer att leva upp till dina avkastningsmål.

För dig som har svårt att komma igång eller tycker att 200 kronor i månaden är ett för litet belopp att spara varje månad - tänk om! 200 kronor i månaden kan mycket väl växa till 200 000 efter 30 år och 500 kronor till 500 000 kronor. Det bygger förvisso på att du får sex procent i avkastning i snitt per år. Och det vet vi alla att någon sådan garanti finns inte. Men tittar vi tillbaka historiskt kan vi konstatera att börsen levererat betydligt mer än så. Så förakta inte ett litet belopp för även ett litet belopp kommer med tiden att växa till ett betydande belopp.

Klicka på länken för att läsa mer Läge att se över sitt sparande på börsen (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan