Pengar är som vi alla vet en begränsad resurs därför är det viktigt att vi föräldrar lär barnen tidigt att hushålla med sina pengar. Enligt samma undersökning ger åtta av tio föräldrar barnen extrapengar utöver vecko- eller månadspengen. Tyvärr visar det sig också att konflikter om pengar är vanligare bland familjer som ger barnen extrapengar. Ett bra sätt att undvika konflikter är att undvika eller i vart fall vara restriktiv med att ge extrapengar. När pegarna är slut är pengarna helt enkelt slut. Föräldrar är inga levande bankomater.

Villkora gärna en del av vecko- och månadspengen med ett sparande. Att lära sig avstå konsumtion nu för att kunna konsumera desto mer senare är en värdefull insikt som barnen kommer att ha stor nytta av som vuxna. En annan bra sak att göra ju äldre barnen blir är att villkora månadspengen med uppgifter anpassade efter barnets mognad. Nu pratar vi inte om att borsta tänderna, städa rummet och göra läxorna för det ska man göra ändå tycker jag. Nej, nu talar vi om att klippa gräsmattan, tvätta bilen eller hjälpa farfar och farmor med att städa källaren, vinden, garaget eller klippa deras gräsmatta. Det lär barnen skillnaden mellan gåva och ersättning. Gåva är någonting man får utan krav på motprestation t.ex. födelsedagspresenter och julklappar. Ersättning är någonting man får för att man gjort något. Gör man något så får man något. Gör man inget får man heller ingenting.

Vill du veta mer om undersökningen och se hur mycket veckopeng och månadspeng barnen får vid olika åldrar, klicka på länkarna nedan.

Sist men inte minst. Några visdomsord från min mamma som fler kan ha nytta av:
Var gärna sparsam men aldrig på någon annans bekostnad. För då är du snål och ingen vill leva med en snåljåp.

Veckopeng – ett bra sätt att lära barn om pengars värde (pdf)

Tips, råd och tabeller (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan