Taket för den som har en ersättning baserad på inkomst är höjd från 910 till 1 200 kr per dag vilket betyder maximalt ca 26 400 kr i månaden de första 100 dagarna. Är du anställd är min starka rekommendation att du är med i a-kassan. Och har du en månadsinkomst på över 33 000 kronor i månaden tycker jag att du bör överväga att även teckna en inkomstförsäkring. Ersättningen från a-kassan är 80 procent av tidigare månadsinkomst.
Inkomster över 33 000 kr i månaden tar man dock inte hänsyn till. Tjänar du t.ex. 38 000 kr i månaden före skatt kan du aldrig få mer än 80 procent av 33 000 kr, det vill säga 26 400 kr i månaden i ersättning före skatt. Tidigare när taket på inkomst var 25 000 kr i månaden var den maximala ersättningen från a-kassan 20 000 kr i månaden före skatt (80 procent av 25 000 kr). Efter skatt blir det en skillnad på ca 4 500 kr i månaden. En skillnad som kan ha stor betydelse för de som drabbas av arbetslöshet. Står du dessutom utan a-kassa och blir arbetslös kan du inte räkna med mer än 11 200 kr före skatt.

Så den som inte är med a-kassan tar en risk. En onödig risk tycker jag. Inte minst med hänsyn till att kostnaden att vara med i a-kassan i sammanhanget är enligt min mening inte bara låg utan också lika självklar som hem- och villaförsäkringen. Vill du veta mer om hur de nya reglerna för a-kassan påverkar våra plånböcker, klicka på länken nedan.

A-kassa gör stor skillnad i plånboken vid arbetslöshet (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan