Tuffast är det för ensamstående med barn i storstäderna Stockholm och Göteborg. De behöver använda 53 respektive 50 procent av den disponibla inkomsten till boendeutgifter om de vill köpa en bostadsrätt. Samtidigt behöver två vuxna utan barn i Örnsköldsvik och Borlänge lägga endast 17 procent av den disponibla inkomsten till boendeutgifter om de köper en bostadsrätt idag. Möjligheterna att köpa en bostad varierar, för att uttrycka sig milt.

Stora prisskillnader och ökade möjligheter för anställda att arbeta hemifrån kan vara början på slutet på urbaniseringen. Enligt våra beräkningar kan ett ensamhushåll spara 3 000 i månaden om de flyttar från Stockholms kommun till någon annan stad i Mälardalen och sammanboende kan spara 3 500 kronor i månaden. Första halvåret 2020 var flyttnettot i Stockholms kommun minus 1 703 personer. Enligt en alldeles färsk Sifo undersökning tror 40 procent att de tror på mer hemarbete i framtiden. Kanske är det så att Corna och det ökade distansarbetet sätter punkt på urbaniseringstrenden.

Swedbank Boindex kvartal 2 2020 (pdf)

Corona och distansarbete – början på slutet för urbaniseringen? (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan