Fortsätter du arbeta istället för att ta ut din pension betalar du lägre skatt på din lön än du gjorde under tidigare år. Det beror på att skatteavdraget på din lön är olika beroende på hur gammal du är. Den lägre skatten beror på att du får ett förhöjt jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag på din lön från det år du fyller 66 år. Detsamma gäller för din pension. Tar du ut din pension det år du fyller 66 år blir din skatt lägre än om du tar ut din pension mellan 62 och 65 år.

Kombinationen lägre skatt om du jobbar efter 65 och en högre pension eftersom mer pengar hinner betalas in till din pension låter lockande och borde få fler att vilja arbeta något eller några år extra. Men långt ifrån alla kan eller orkar arbeta efter 65 års ålder, i alla fall inte på heltid. Då kan deltidsarbete vara ett bra alternativ.

För dem känner att det är tufft att arbeta heltid till 65 års ålder och funderar på att gå ner på deltid innan 65 bör tänka sig för en extra gång. Gör en pensionsprognos på www.minpension.se och se vad effekten blir. Risken är att det kan bli dyrt. Är situationen sådan att du inte har något val är det viktigt att du ser över dina utgifter i god tid och försöker anpassa din konsumtion efter den lägre inkomsten. Vill du veta mer om hur du kan tänka och vill ta del av flera tips om hur du kan påverka din pension? Klicka på länken nedan.

Många över 55 år vill gå i pension på deltid – men tidig nedtrappning av arbetstiden kan ge sämre pension (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan