Många som drabbats av arbetslöshet är nog glada över regeringens höjning av taket i a-kassan. Höjningen innebär som, mest över 4 000 kronor mer i månaden. Höjningen är dock bara temporär och gäller fram till och med december 2022. Det kan därför inte nog understrykas vikten av att vara med i a-kassan och teckna en inkomstförsäkring i händelse av arbetslöshet. Trots att många uppger att de inte påverkats ekonomiskt under Corona syns det i Sifo-undersökningen att många hushåll är oroliga. Var tredje uppger till exempel att de planerar att minska sina utgifter. Av dem som planerar att minska sina utgifter är det nästan 70 procent som ska drar ner på sina småutgifter och 40 procent tänker minska sina inköp av kläder, skor och väskor. 34 procent säger att de kommer att öka sitt sparande.

Det är inte konstigt att många är oroliga nu. De flesta känner någon som drabbats av Corona. Oron över att bli smittad, mista jobbet eller som småföretagare drabbas av konkurs gör att många är oroliga. En tröst i allt elände är att vaccineringen nu kommit igång och att vi börjar se ljuset i tunneln. Allt fler prognosmakare höjer nu prognosen över vart konjunkturen är på väg så nu gäller det att hålla modet uppe. Eller som vår statsminister brukar säga: nu gäller det att håll i och håll ut. Jag är beredd att hålla med. Nu gäller det att hålla i och hålla ut.

Majoriteten tror på oförändrad privatekonomi – men planerar att hålla hårdare i plånboken (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan