Senast den 3 maj 2021 måste din inkomstdeklaration finnas hos Skatteverket, men ett gott råd är att vara ute i god tid för att stämma av att uppgifterna stämmer. Det är också bra att tidigt beräkna om du kommer få kvarskatt. För belopp över 30 000 kronor börjar nämligen en kostnadsränta på 1,25 procent att räknas från och med den 13 februari. Det är pengar du kan göra roligare saker för.

Ett annat tips är att skaffa digital brevlåda senast den 25 februari, då får du deklarationen redan i början av mars och kan logga in via e-tjänsten ”Inkomstdeklaration 1” med Mobilt BankID och deklarera från och med den 16 mars. På skatteverket.se ser du vilka digitala brevlådor du kan använda. Om du inte har en digital brevlåda får du istället deklarationen med posten till din folkbokföringsadress senast den 15 april. En nyhet i år är att den som inte har en digital brevlåda kan se sin deklaration som pdf på skatteverket.se. Du behöver alltså inte vänta på pappersdeklarationen.

Om du deklarerar digitalt senast den 30 mars kan du få eventuell skatteåterbäring redan i början av april. Men då får du inte göra några ändringar eller tillägg i deklarationen. Om du är en av dem som kommer att få skatteåterbäring och saknar en sparbuffert eller har dyra konsumtionskrediter är rådet att amortera eller öka sparbufferten. Värdet av att slippa oroa sig för oförutsedda utgifter och kunna sova gott om natten ska inte underskattas.

Vill du ha fler tips och information om deklarationen, läs mer här Snart dags att deklarera - detta bör du ha koll på (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan