Hushållens lån till konsumtion ökar. Idag består nästan hälften av hushållens ränteutgifter av räntor för konsumtionskrediter. Blancolån över 250 000 kronor har ökat mycket de senaste fem åren. Bolånetaket och amorteringskravet har sannolikt bidragit till det. De allra minsta konsumtionslånen har ökat mest. De har ökat från runt fyra miljarder kronor till mer än 50 miljarder under de senaste tio åren.

Som konsument är det lika viktigt att vara prismedveten när man tar ett konsumtionslån som när man tar ett bolån. Jämför den effektiva räntan och ta alltid reda på den totala kreditkostnaden. Räntekostnaden på ett konsumtionslån på till exempel 250 000 kronor kan variera över 700 kronor i månaden. Många konsumenter fokuserar bara på månadskostnaden något som kreditgivarna utnyttjar genom att erbjuda annuitetslån med längre amorteringstider. Genom att förlänga kredittiden och använda sig av annuitetslån, lån där räntan och amorteringsbeloppet är lika stora varje månad, är det lätt som konsument att tro att lånet är billigare än vad det i själva verket är. Ta därför för vana att alltid fråga efter den effektiva räntan och den totala kreditkostnaden om du tar ett konsumtionslån. Undvik också de allra minsta konsumtionslånen. Försök bygga upp en sparbuffert så slipper du ta konsumtionslån på under 20 000 kronor. Med uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter och ränta blir de små konsumtionslånen mycket dyra.

Vill du veta mer om konsumtionskrediter och ta del av goda råd – läs mer i pressmeddelandet Så undviker du fällorna med de dyraste konsumtionslånen (pdf)

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan