Den som köper en bostad idag behöver i snitt lägga 26 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader. Skillnaderna är stora mellan olika typhushåll och olika delar av landet, visar senaste Boindex. Ensamstående med två barn som köper en bostadsrätt i Stockholm behöver lägga 55 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader samtidigt som en ung förstagångsköpare i samma stad lägger 45 procent av den disponibla inkomsten på boendet. Däremot i Sandviken eller Västervik lägger den unga förstagångsköparen endast 23 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader. Allra tuffast har ensamstående med barn i Stockholm och Göteborg men även unga förstagångsköpare i framförallt Stockholm har det tufft.

Hemarbete, lägre bolåneräntor och kanske även den tillfälliga amorteringsfriheten har bidragit till högre bostadspriser och därmed högre skuldsättning. Den högre skuldsättningen ökar i sin tur kravet på amortering. Svenska hushåll är redan bland de mest skuldsatta i Europa. Fortsätter bostadspriserna att stiga i samma takt som nu kommer allt fler hushåll att omfattas av amorteringskravet om tre procents amortering. Vill du veta mer om hushållens möjligheter att köpa en bostad kan du läsa mer i rapporten Swedbank Boindex kvartal 4 2020 (pdf) och vill du veta mer om skuldkvotens betydelse kan du läsa mer i rapporten Stigande bostadspriser gör att skuldkvoterna ökar (pdf). Vill du ha tips på hur du bör tänka när du tar ett bolån kan du läsa mer i rapporten Tryggare privatekonomi med bättre koll på boendekostnaderna.

Läs fler blogginlägg av Arturo Arques Alla blogginlägg

Viktig information

All information i denna blogg är sammanställd från källor som skribenten bedömer som tillförlitliga. Swedbank och/eller skribenten kan dock inte garantera att informationen är korrekt och ansvarar inte i något fall för någon direkt eller indirekt skada, kostnad, förlust eller anspråk som kan uppkomma i anledning av att en läsare tagit beslut eller agerat efter att ha läst bloggen. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av marknadsföringsmaterial, faktablad och det prospekt som finns utgivet för produkt som omnämns i bloggen innan du väljer att göra en investering i sådan produkt.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan