Ett återkommande tema är en explosionsartad ökning i dataanvändande. Digitalisering har varit en stark strukturell trend under flera år. Dagens pandemi har dock gett den en rejäl skjuts. Kapitalinvest investerar i många globala bolag som gynnas av den tilltagande styrkan i digitaliseringen (Kapitalinvest investerar cirka 70 procent globalt och ca 30 procent i svenska aktier). Några av fondens innehav som står sig starka även under den pågående pandemin är till exempel amerikanska Ciena som bygger ut fibernätverk för datatransport, taiwanesiska Mediatek som är en av de regionala ledarna inom tillverkning av kommunikationskretskort och kinesiska Tencent – en storspelare inom dataspel, digitala betalningar och sociala mediaplattformar.

Hälsa är ett annat viktigt tema som bolag inom olika branscher allt oftare lyfter fram. Hälsa är ett mycket brett område. Jag kan dock konstatera att hälsa har tagit en mer central roll i samhällen i stort, hos de enskilda bolagen och på individnivån. Ett talande exempel är det nyvunna partnerskapet mellan regeringar och läkemedels- samt medtech-bolagen. Några av Kapitalinvests innehav som svenska AstraZeneca, schweiziska Roche och amerikanska Thermo-Fischer är idag viktiga partners till de globala regeringarna när det gäller att forska fram vaccin, bygga ut testkapacitet och producera antivirala läkemedel. Andra bolag som är viktiga i vårt större fokus på hälsa är matingrediensbolag. De är viktiga partners till livsmedelsbolag vid framtagande av hälsosam mat. Kapitalinvest har investerat i schweiziska Givaudan som är en vinnare i denna hälsotrend.

Jag skrev i början på blogginlägget att den digitala omställningen gör det möjligt att ha dialog med bolag över hela världen under en och samma dag. Det sätter dock balansen mellan arbete och privatliv på prov. Men även här finns det digitala lösningar med digital träning och även digitala PTs (personal trainers) som hjälper oss att slappna av och hålla god fysisk form i hemmamiljö.

Swedbank Robur Kapitalinvest

1 mån
-1,09%
3 mån
+1,37%
i år
+10,03%
1 år
+41,22%
3 år
+63,98%
5 år
+165,30%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
211,60
sharpe
1,16
förv.avg.
1,25%
Kapitalinvest är en aktivt förvaltad aktiefond som huvudsakligen placerar i stora och medelstora bolag i olika branscher i Sverige och globalt. I normalfallet placeras 30 % i Sverige och 70 % globalt med en tillåten va…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Natalie Falkman Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan