Bild

En sak vet vi och det är att fördelningen mellan aktier och räntor är det som har störst betydelse för vår avkastning. Något är dock annorlunda 2018 då både aktier och obligationer har gett en negativ avkastning globalt. Det har vi inte varit vana vid historiskt. Vad gör vi nu? Det enkla svaret är att försöka spara mer. På det sättet är månadssparande förträffligt, då handlar vi både dyrt och billigt, kanske vi till och med får ta del av rejäla REA-priser. Något vi dock först vet i efterhand.

Att uppnå rätt balans mellan aktier och räntor i ditt sparande är viktigt. För visst har du ett sparmål och en tänkt spartid? När ska huset byggas eller resan till Italien ske? Det kan vara extra viktigt att påminna sig om detta i dessa tider för att undvika panik. Går din kalkyl ihop - räkna ut den avkastning du kan förvänta dig av ditt sparande. Exempelvis: 50 % i aktier med 4 % avkastning och 50 % räntor med 1 % avkastning skulle ge 2.5 % på ett år. Räcker det till det du vill uppnå? Blev huset plötsligt ett halvt hus, resan till Italien ser ut att stanna redan i Malmö? Då är dags att se över ditt sparande och tänka om. Konsumtion i framtiden möts med sparande i dag.

Många funderar säkerligen på att hitta alternativ. Var finns det alternativ till aktier och räntor? Vissa hedgefonder strävar efter att vara opåverkade av marknadens rörelser och har som mål att ge positiv avkastning oavsett om börsen är sur eller om obligationspriserna faller i värde. Kanske kan du undvara dina sparpengar lite längre och ditt kapital är lite större, då kan reala tillgångar vara ett annat alternativ. Investera i privata bolag? Enkelt är det inte. ”Kronan” är nära kopplad till andra sidan av myntet – ”klave”. På samma sätt är avkastning nära sammankopplat med vilken risk du vill och kan ta. Bästa tipset just nu är fortfarande att försöka se över det månatliga sparandet och lägga till en slant.

Få hjälp med fondportföljen: Bekvämt fondval

Läs fler blogginlägg av Pia Haak Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.