Efter en mycket stark inledning på året har börsen de senaste månaderna fallit kraftigt och säkerligen inneburit att många nu sitter på innehav som visar negativ avkastning. Då osäkerheten på aktiemarknaden fortsatt är stor finns det med stor sannolikhet många som nu önskar dra ner på risknivån något. De aktieinnehav som ofta säljs i denna typ av lägen är de aktier som är starka och fortfarande visar god vinst, alternativt de aktier som efter att ha visat negativ avkastning i nedgången nu åter lyckats ta sig upp till positiv avkastning igen.

Psykologiskt är detta beteende lätt att förstå, då människan drivs av känslorna stolthet och ånger. Man agerar därmed på så sätt att man får känna en känsla av stolthet, och undviker i största mån ett agerande som utlöser någon form av ångestkänsla, oavsett vad som vore det mest rationella. Inom aktiehandeln innebär denna psykologiska bias att vinstaffärer tenderas att säljas av alldeles för tidigt och förlustaffärer tenderas att behållas alldeles för länge.

Det kan dock vara värt att tänka till en extra gång över vilka innehav som bör säljas. Vad är det rationella med att sälja av de aktier som går bra och istället behålla de aktier som går dåligt?

Jämför med hur en fotbollstränare agerar då han tar ut sitt lag. Inte sätter han sina stjärnor på bänken och behåller de sämsta spelarna i startelvan.

Behåll Zlatan på planen!

Läs fler blogginlägg av Martin Hallström Alla blogginlägg

Viktig information
All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.