I slutet av förra veckan meddelades det att den amerikanska senaten godkänt förslaget om en omfattande skattereform. Nu väntar samtal mellan representanthuset och senaten för att sammanfoga respektives versioner av skattereformsförslag. Sannolikheten för att skattereformen de facto kommer att gå igenom har i och med detta ökat. Huvuddelen i förslaget till skattereformen är att den federala bolagsskatten ska sänkas från 35% till 20%. Om skattereformen går igenom innebär det således att bolag med stor andel försäljning samt stor produktion i USA skulle vara relativa vinnare på en skattesänkning.

Efter godkännandet av skattereformen kunde det igår också noteras en tydlig sektorrotation i USA, där IT-sektorn föll, medan sektorer med mer inhemsk exponering steg. Bland de starkaste sektorerna igår återfanns Telekom, Finans, och Konsument.

Bild

Svenska bolag som skulle kunna gynnas av skattereform i USA


De svenska bolag som skulle kunna gynnas av en skattereform är de bolag som har en hög andel av sin försäljning i USA, och som också har en stor produktion i landet. En hög andel försäljning i USA ger således en indikation om i vilken utsträckning de kan komma att påverkas av en skattereform, åtminstone på längre sikt. Bland bolagen på svenska börsen med hög exponering mot USA återfinns bland annat Skanska, Assa Abloy, Hexpol, och Husqvarna. Flertalet av dessa bolag låg också högt upp på vinnarlistan i går.

Skanska
Skanska är ett av världens största bygg- och fastighetsutvecklingsföretag. Bolaget har 39% av sin försäljning i USA. Skanska är en Sektorfavorit och rekommendationen är Köp med riktkursen 214 SEK.

Assa Abloy
Assa Abloy är världens största låstillverkare med runt 15 procents marknadsandel. Bolaget har omkring 35% av sin försäljning i USA. Bolaget är en Sektorfavorit och rekommendationen är Köp med riktkursen 206 SEK.

Hexpol
Hexpol är en av världens ledande inom polymerlösningar och ar en väldiversifierad slutkundexponering inom bland annat fordon (c.40% av försäljning), bygg (c.17% av försäljning), generell industri och olja/gas. Hexpol är ett av de bolag på svenska börsen med högst andel försäljning i USA, där exponeringen mot NAFTA ligger vid 60-67%. En del av detta sker genom deras Mexikanska fabriker, men en majoritet av försäljningen sker direkt till USA. För närvarande har vi rekommendationen Behåll i aktien, med riktkursen 91 SEK.

Husqvarna
Husqvarna är världens största tillverkare av maskiner och tillbehör anpassat mot trädgårdsskötsel och skogsarbete. Andelen försäljning på den amerikanska marknaden ligger i dagsläget kring 40%. Viss minskning av omsättningen i USA kommer dock ske framöver på grund av Sears. Rekommendationen i aktien är Behåll och riktkursen ligger vid 83 SEK.


Allt gott och på snart återhörande
Martin Hallström

Läs fler blogginlägg av Martin Hallström Alla blogginlägg

Viktig information
All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.