Rådande rekommendationsvärden


Genom att väga samman analyshusens rekommendationer för respektive aktie kan man se vilka aktier analyshusen på aggregerad basis ser som mest köpvärda, samt få en känsla för rådande marknadssentiment.

För närvarande ligger det samlade rekommendationsvärdet vid 3,75 (3,74), vilket innebär att analytikerkollektivet på aggregerad basis fortsatt har en positiv vy till aktiemarknaden.

Analyshusens aktiefavoriter januari 2018


Bland de aktier som erhåller högst rekommendationsvärde för december och där Swedbanks samarbetspartner Kepler Cheuvreux har en positiv vy återfinns Lucara Diamond, AF, Lundin Gold, Recipharm, Atrium Ljungberg, och Investor.


Evolution Gaming (5)Lundin Gold (4,69)Nobia (4,50)
Lucara Diamond (5)Humana (4,67)Atrium Ljungberg (4,50)
Hansa Medical(5) Recipharm (4,60)Ahlsell (4,45)
AF (4,80)Academedia> (4,60)Investor (4,36)
Semafo (4,73)Kindred (4,56)Hoist Finance (4,33)


Aktier med lågt rekommendationsvärde
Ett annat sätt att se på analyshusens aktiefavoriter är att vända på resonemanget och leta efter bolag som analyshusen på aggregerad basis inte favoriserar, men som Kepler Cheuvreux finner köpvärda. Får Kepler Cheuvreux rätt i sin analys kommer således aktiekursen kunna komma att drivas uppåt allteftersom övriga analyshus justerar upp sina prognoser och rekommendationer. Bland dessa bolag kan nämnas ICA Gruppen, H&M, och Ratos

Ica gruppen (2,13)H&M (2,37)Ratos (2,60)


Framräkning av rekommendationsvärde
I informationssystemet Bloomberg finns analyshusens rekommendationer samlade. Varje bolag kan därför åsättas ett rekommendationsvärde mellan 1 och 5, beroende på den genomsnittliga rekommendationen i bolaget. En femma innebär att samtliga analyshus rekommenderar köp, medan en etta innebär att samtliga analyshus rekommenderar sälj. Aktier som följs av färre än fem analyshus har i denna sammanställning sorterats bort.


Allt gott och på snart återhörande
Martin Hallström

Läs fler blogginlägg av Martin Hallström Alla blogginlägg

Viktig information
All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.