Varje torsdag presenterar föreningen "American Association of Individual Investors" statistik över investerares sentiment för aktiemarknaden. Statistiken inhämtas från individuella investerare där man frågar vad denne tror om riktningen på aktiemarknaden (USA) för de kommande sex månaderna.

Senaste statistiken anser jag speglar ett rally som är lite oönskat.

Vi har i princip en avsaknad av positiva investerare. Endast 25,7% av respondenterna tror på en högre börs kommande sex månader. Det långsiktiga snittet sedan undersökningen startades 1987 är 38.5%
En låg andel positivism är inget man normalt brukar förknippa med strategiska toppar utan de brukar kantas av en euforisk sinnesstämning

Andelen negativa till den amerikanska börsen ligger på höga 38,7% vilket kan jämföras med det längre snittet på 30,5%.

Sammantaget kan man misstänka att om rallyt skulle fortsätta så är det nog fyllt med en hel del ångest hos individuella investerare. Rent sentimentsmässigt skulle det tala för fortsatta uppgångar. Är man negativ är man sannolikt inte investerad för uppgång och i ett läge av att börsen fortsätter upp så kan detta elda på ytterligare allteftersom man återinvesterar för vidare uppgång.

Rådande rally kan såklart inte fortsätta för evigt. Vi håller alltid ett öppet sinne för alla möjligheter. Om ledande marknadsindex skulle handlas under vissa nyckelnivåer finns det anledning att ha en lite mer försiktigare stans och där är vi inte ännu..

Så hur tror du själv att börsen kommer utvecklas de kommande sex månaderna?

Börsen kommer om sex månader stå-?

Högre
Lägre
Vara vid rådande nivåer


Andas man positivism kan man damma av det gamla taletsättet ”Never short a dull market”
Andas man negativism dammar man troligtvis av ”Sell in May and stay away”
Är man varken eller, passar kanske talesättet ”Climbing the Wall of Worry” in bäst..

Hoppas alla får en bra helg !
/Robert

Grafer över AAII´s marknadssentimentsstatistik
Bild

Läs fler blogginlägg av Robert Oldstrand Alla blogginlägg