Kommer ni ihåg det gamla talesättet ”Sell in May and go away”? Vad som i samband med detta inte alltid noteras är frasen ”come again on St. Leger Day”

St.Legerdagen syftar till den kända hästkapplöpning i Doncaster som sker i samband med denna dag. Enligt det gamla taletsättet skall man som investerare börja köpa aktier igen när denna hästkapplöpning genomförts.

I helgen var det således St.Legers day och tävlingen tog vid i vanlig ordning, vilket föranleder att damma av ordspråket igen. Varje år tenderar finansmedia att påminna oss just i maj om den historiskt svaga period som brukar stunda. Väldigt sällan brukar jag se artiklar eller notiser om när St.Legerdagen varit.

Ligger det något i det gamla talesättet då? Svar ja, vinterhalvåret tenderar i snitt att uppvisa bättre avkastning än sommarhalvåret. I nedan graf har jag illustrerat avkastningen för Stockholmsbörsen de senaste 30 åren. Under ett genomsnittligt år är avkastningen under det fjärde kvartalet +5,82% följt av +5,34% i det första kvartalet.

Det går att jämföra med det andra kvartalets +1,99% och -1,44% för det tredje kvartalet. Således har vinterhalvåret historiskt haft en bättre avkastning.

Bild

Man skall såklart vara medveten om att enskilda år kan avvika och att historiskt mönster inte är någon garanti, men om jag är investerad på börsen har jag hellre medvind än motvind av denna typ av statistik. Nu återstår det såklart att se om 2018 upprepar det historiska mönstret och hittills har året avvikit med ett svagt första kvartal på +1,6% samt ett för närvarande starkt tredje kvartal på +6,14%.

Läs fler blogginlägg av Robert Oldstrand Alla blogginlägg