Axfood har stigit kraftigt den senaste tiden och handlas kring historiskt höga nivåer. Vid 165-170 SEK har aktien under de senaste åren vänt nedåt och om historien är någon form av vägledare har risken för en rekyl nu ökat betydligt. Det är ett relativt negativt analytikersentiment kring aktien i Axfood där ingen av de sju analytiker som följer aktien tycker den är köpvärd, tre stycken har dessutom en säljrekommendation.

Axfood fullvärderad
Vår samarbetspartner Kepler Cheuvreux har en behållrekommendation med en fundamental riktkurs om 155 SEK. Genomsnittlig riktkurs för alla de analytiker som följer bolaget är 143 SEK vilket implicerar en nedsida om cirka 12%. Kepler Cheuvreux ser aktien som fullvärderad vid rådande nivåer där den också handlas till en 30%+ premium mot den europeiska livsmedelsmarknaden.

ICA ser betydligt aptitligare ut
ICA har däremot utvecklats svagare den senaste tiden och handlas vid nivåer där köpintresse historiskt tenderat att materialisera sig. Kring rådande nivåer har aktien vid ett flertal tillfällen reverserat de senaste åren. Aktien föll kraftigt i samband med senaste rapporten då bolaget rapporterade siffror strax under marknadens förväntningar. Det var ICA Sverige som redovisade ett sämre rörelseresultat på grund av ökade kostnader vilket bedöms vara av engångskaraktär. Utsikterna behålls intakta och målet är att växa snabbare än marknaden.

Kepler Cheuvreux anser att aktien är köpvärd på rådande nivåer och har en fundamental riktkurs på 345 SEK vilket motsvarar en uppsida på cirka 26%. ICA-Gruppen har historiskt handlats till en betydande premie jämfört med övriga europeiska aktörer men handlas nu till en rabatt mot sektorn. 14,3x vinsten för 2018e ser vi som attraktivt givet den starka vinsttillväxten i kombination med en uthållig utdelning på över 11 SEK (motsvarande cirka 4% direktavkastning). Fastighetsportföljen med ett marknadsvärde på nära 17 miljarder SEK utgör dessutom ungefär 25% av bolagets totala marknadsvärde.

ICA är en sektorfavorit inom konsumentsektorn


ICA relativt Axfood
Kurserna har den senaste tiden spreadat isär rejält

Bild

Axfood
Aktien handlas vid nivåer som historiskt inneburit problem

Bild

ICA
Aktien handlas vid nivåer som historiskt lockat fram köpintresse

Bild

Trevlig helg!

Läs fler blogginlägg av Robert Oldstrand Alla blogginlägg