Personligen har jag mycket svårt att motivera mig till att träna. Jag är bra på att göra upp planer på att ta tag i det i framtiden, men när framtiden är på väg att bli ”idag” så har det plötsligt kommit så mycket annat emellan och då är det ju så lätt att skjuta upp det.

Jag läste alldelens nyligen en intressant artikel som tar upp just varför det är så svårt att börja spara… och tyvärr, det är oss själva det är fel på. Vår hjärna gillar att få belöningar nu (t.ex. en kopp med kaffe latte á 50 kr fem dagar i veckan) men har väldigt svårt att känna samma glädje för möjligheten att spara ihop 65 000 kr på 5 år, 39 000 kr på 3 år eller ens 13 000 kr på ett år. I exemplen har jag använt månadssparande på 1000 kr, motsvarande ca en 50kr kaffe per arbetsdag och att man sparar i lågriskfonden BAS Solid. Beräkningen är gjord på historiska data.

Vår hjärna kan logiskt och konceptuellt förstå ränta på ränta och framtida värdetillväxt men har väldigt svårt att stå emot känslan av ett nybryggt kaffe här och nu. Därför vinner alltid kaffet om vi inte lägger ner tid och tränar. Precis som att man får träningsverk överallt i flera dagar efter ett träningspass (har jag hört sägas) så gör det även ont, kanske i magen, av det uteblivna kaffet, men resultatet kommer så småningom att visa sig i ökat välbefinnande, själsligt eller finansiellt.

Läs fler blogginlägg av Jörgen Olofsson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt som omnämns i bloggen.