Oavsett hur apart din tankevärld är så är chansen stor att du kan hitta stöd och argument för dina åsikter bara några knapptryck bort, ute på internet. Och när du väl hittat stöd för det du redan trodde så slutar du leta och känner dig istället stärkt i din åsikt.

Det här fenomenet, att vi dras till information som bekräftar det vi redan tycker, är en känd liten knasighet i det mänskliga psyket och kallas Confirmation Bias på engelska. Det yttrar sig som så att vi ägnar mer uppmärksamhet åt information som stöder det vi redan tycker.

Effekterna av detta kan vara harmlösa. Jag minns från barndomen att jag tyckte Volvo var världens bästa bil och min kompis tyckte det var SAAB. Vi ägnade mycket tid åt att läsa biltester och argumentera om bak- och framhjulsdrift, startnyckelns placering och annat som vi nog inte riktigt förstod. Men trots att vi alltid läste samma artiklar och biltester så lyckades vi komma fram till motsatt slutsats hela tiden.

Nackdelarna med Confirmation bias är att vi har svårt att ta till oss fakta och svårt att ändra åsikt, trots att vi kanske borde. Vi lägger ner nästan ingen tid på att vara ”djävulens advokat” och försöka hitta fel i våra beslut och planer. Även i grupper och familjer finns det ofta en rådande åsikt som inte utmanas tillräckligt på grund av vår Confirmation bias.

Man kunde kanske hoppas att med Internet och fri tillgång till oändligt mycket information så skulle detta fenomen kunna motverkas men tyvärr är det nog så att trots mängden av tillgänglig fakta så har vi ändå en förkärlek att hitta ”fakta” som ger stöd till det vi tror. Det går bara så mycket fortare att bli säker på sin sak nuförtiden. Bekräftande fakta till tre av de fyra påståendena jag inledde med tog bara några minuter att hitta. Följ länkarna på egen risk!

• Anser du att jorden är platt?
• Är någon av våra politiker egentligen en förklädd rymdödla?
• Bestäms vädret av kemikalieutsläpp från flygplan som ritar vita streck över himmeln?

Bild
Bild
Källa: Confirmation bias. Selective blindness in action.

Bas Solid

i år
-2,64%
3 år
+5,28%
5 år
+10,60%
rating
hållbarhet
-
risk
1234567
kurs
127,32
sharpe
0,27
förv.avg.
0,80%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Bas Mix

i år
-2,90%
3 år
+10,80%
5 år
+18,53%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
31,09
sharpe
0,37
förv.avg.
1,00%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Bas Action

i år
-2,27%
3 år
+17,80%
5 år
+27,91%
rating
hållbarhet
risk
1234567
kurs
166,22
sharpe
0,46
förv.avg.
1,20%
Fonden är en blandfond som placerar i Sverige och utomlands genom att fördela tillgångarna mellan och inom a…

Månadsspara långsiktigt i fonder

Det bästa sparandet är det som blir av. Så starta ett månadssparande där pengarna dras automatiskt från ditt lönekonto och placeras i de fonder du väljer.

  • Tar minimalt med tid.
  • Du sprider risken över tid.
  • Sparandet blir av!

Läs fler blogginlägg av Jörgen Olofsson Läs fler blogginlägg i Fondbloggen Alla blogginlägg

Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på swedbankrobur.se/fondlista.

All information i denna blogg är sammanställd från källor som Swedbank bedömer som tillförlitliga. Swedbank kan dock inte garantera att informationen är korrekt. Åsikterna är skribentens egna och behöver inte sammanfalla med Swedbanks. Informationen i bloggen är inte avsedd att utgöra rådgivning och du bör alltid ta del av övrigt marknadsföringsmaterial innan du väljer att göra en investering i någon produkt eller något bolag som omnämns i bloggen.

Läs även Viktig information om Aktiellt nedan